Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καύσιμα: Χτύπησε ιός… αισχροκέρδειας - Σε ποια προϊόντα γίνονται ανατιμήσεις λόγω... κορωνοϊού;

Ο κακός χαμός

11 Μαρτίου 2020 11:35
Καύσιμα: Χτύπησε ιός… αισχροκέρδειας - Σε ποια προϊόντα γίνονται ανατιμήσεις λόγω... κορωνοϊού;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που καταγράφονται στην ελληνική αγορά, λόγω κορωνοϊού, με τις ανατιμήσεις σε ιατρικά αναλώσιμα (π.χ. χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά) προκαλούν ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό!

Ωστόσο, λόγω ελεύθερης αγοράς, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).

Θύμα αισχροκέρδειας έχει πέσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας πως μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο εταιρία που προμήθευε νοσοκομεία με ιατρικές μάσκες ζητούσε το ποσό των 0,0146 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ανά τεμάχιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 το κόστος… εκτοξεύτηκε στα 0,84 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, η skroutz.gr παρατηρεί την εξέλιξη των τιμών, ειδικότερα στα ιατρικά αναλώσιμα, και σε περιπτώσεις που υπάρχει αισχροκέρδεια αυτομάτως το προϊόν «κατεβαίνει» από την ιστοσελίδα. Διευκρινίζεται πως σε ορισμένες από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με την εν λόγω πλατφόρμα τα προϊόντα δεν διατίθενται, καθότι έχουν εξαντληθεί λόγω αυξημένης ζήτησης.

Υπενθυμίζεται πως και η Amazon είχε προβεί σε αντίστοιχη πρωτοβουλία. Προ ημερών είχε ανακοινώσει πως αφαιρεί από την πλατφόρμα της 530.000 προϊόντα των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί αδικαιολόγητα, ενώ είχε αναστείλει και τη λειτουργία σε περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς προμηθευτών.

Η δε Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει την παρακολούθηση της αγοράς. Με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ ή άλλων πηγών πληροφόρησης (Τύπος, Διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.) εκμεταλλευόμενες το ειδικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και τις ευαισθησίες του καταναλωτικού κοινού και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι με την παραπάνω πρωτοβουλία θα περιοριστούν τα όποια περιστατικά αισχροκέρδειας. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, η κατάσταση στην Ελλάδα από υγειονομικής άποψης είναι ελεγχόμενη. Και γι’ αυτό δεν έχει τεθεί θέμα πλαφόν στις τιμές των προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα γινόταν, θα προσδιοριζόταν δηλαδή το «ταβάνι» για τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΓΓΕΠΚ, αν καταγραφόταν έλλειψη στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στα αγαθά ούτε ο καταναλωτής ούτε το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, με την εφαρμογή e-καταναλωτής που λάνσαρε το ΥΠΑΝ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πώς εξελίσσονται οι τιμές στα είδη ενδιαφέροντός τους που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ (π.χ. βρεφικό γάλα, αντισηπτικά κ.λπ.), καθότι τηρείται ιστορικό. Εφόσον παρατηρήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, μπορούν να τα καταγγέλλουν στη γραμμή καταναλωτή «1520».

Καύσιμα

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται πως η διεθνής τιμή του αργού υποχώρησε κατά 30% περίπου, φτάνοντας στα επίπεδα των 32 ευρώ το βαρέλι.

Ο ίδιος κοινοποίησε πως το υπουργείο ξεκίνησε ήδη -μέσω της ΓΓΕΠΚ- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα, όπου υπάρχει παράβαση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη βιομηχανία και το εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, σχολίασε: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο».

Οι πρατηριούχοι σημειώνουν πως η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου που καταγράφεται τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, ήδη, έχει περάσει στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως η τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης στην Αττική έπεσε τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 1,53 ευρώ το λίτρο.

Πρόσθετα, υποστηρίζουν πως εάν μείνει σταθερή η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών) πιθανότατα υπάρξει περαιτέρω μείωση, η οποία ωστόσο δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην… τσέπη του καταναλωτή. Κατά τα λεγόμενά τους, σε ένα υποθετικό, ακραίο, σενάριο που η τιμή του μπρεντ φτάσει τα 25 δολάρια το βαρέλι, η τιμή λιανικής θα επηρεαστεί κατά 7 περίπου λεπτά. Για ακόμη μια φορά οι πρατηριούχοι επαναφέρουν το πάγιο αίτημά τους περί μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουν την περίπτωση της βενζίνης, όπου η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ στην τελική τιμή της, αφορά σε φόρους και τέλη, και λιγότερο συμβάλλουν στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share