Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

ΑΑΔΕ - Υπ. Οικονομικών: Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και ενδικοφανών προσφυγών λόγω κακοκαιρίας

Στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Ελπίδα"

26 Ιανουαρίου 2022 11:19
ΑΑΔΕ - Υπ. Οικονομικών: Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και ενδικοφανών προσφυγών λόγω κακοκαιρίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι προθεσμίες που λήγουν από τις 24 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022, παρατείνονται μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2022 και αφορούν:

  • Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ.
  • Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

φορολογικεσ-δηλωσεισ

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία στους δικαιούχους - Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν την αίτηση

Το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε «παράθυρο» σε νέους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, πέρα από τους περίπου 850.000 που υπέβαλαν αίτηση ως τις 15 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι άλλοι 100- 200 χιλιάδες μπορούν να πάρουν επιδότηση ως 750 ευρώ, καθώς παρατάθηκε με Απόφαση η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ως τις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, δείτε αναλυτικά τι ισχύει για την πληρωμή τις ημέρες αργίας λόγω κακοκαιρίας.

Η παράταση αυτή αποφασίστηκε σε μια συγκυρία, όπου η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υπερτετραπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου κινείται γύρω στα 90 δολάρια, συμπαρασύροντας και τις λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτήν τη στιγμή η μέση τιμή πανελλαδικά είναι περίπου 35% υψηλότερη από πέρσι, ωστόσο σε πολλές περιοχές αγγίζει ή ξεπερνά τα 1,20 ευρώ, ενώ σε νησιά και ορεινούς νομούς φτάνει ως και το 1,30 ευρώ.

Για όσους σπεύσουν έστω τώρα να υποβάλουν αίτηση στο myΘέρμανση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καταβολές του επιδόματος έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
  • Έως την 29η Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2021 έως 31/3/2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share