Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Εργαζόμενοι: Τι ισχύει για την πληρωμή τις ημέρες αργίας λόγω κακοκαιρίας

Προσοχή σε πάρα πολλούς εργαζόμενους, που επηρεάζονται από την επέλαση του χιονιά

25 Ιανουαρίου 2022 20:48
Εργαζόμενοι: Τι ισχύει για την πληρωμή τις ημέρες αργίας λόγω κακοκαιρίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους τις δύο μέρες της αργίας λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίδα", δηλαδή, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ξεκινούν την Τρίτη 25/1 οι πληρωμές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (Video)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους.

ημερεσ-πληρωμησ-κακοκαιρια

Οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δημόσιο - “Χαμόγελα” για χιλιάδες συνταξιούχους: Έξτρα αναδρομικά έως 10.920 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης

Μεγάλο και μικρό πακέτο αναδρομικών έρχεται για 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, με ποσά ως 10.920 ευρώ.

Το μεγάλο πακέτο είναι από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της γνωστής ΕΑΣ, που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά θεωρήθηκε νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο (απόφαση 1477/2021) κατά τον επανυπολογισμό όλων των παλαιών συντάξεων του Δημοσίου από 1ης/1/2019 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούνται επιστροφές για τις κρατήσεις ΕΑΣ που έχουν ενσωματωθεί στις επανυπολογισμένες συντάξεις από 1ης/1/2019 και μετά. Στην πράξη, τους επιβάλλεται η ΕΑΣ διά της πλαγίας οδού.

Αντίθετα, με την ίδια απόφαση του δικαστηρίου, και για τα έτη 2017 και 2018, που οι συνταξιούχοι έπαιρναν τις παλιές τους συντάξεις (προ επανυπολογισμού και χωρίς την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου), η ΕΑΣ θεωρήθηκε αντισυνταγματική, και κατά το διατακτικό της απόφασης 1477 πρέπει να τους επιστραφεί μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού.

ημερεσ-πληρωμησ-κακοκαιρια

Για ένα 24μηνο, λοιπόν, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου πρέπει να πάρουν πίσω τις κρατήσεις της ΕΑΣ, με τα ποσά των αναδρομικών να φτάνουν ως 10.920 ευρώ για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, ως 10.858 ευρώ για υψηλόβαθμους απόστρατους και ως 6.528 ευρώ για τους πολιτικούς συνταξιούχους. Τα αναδρομικά της ΕΑΣ, ανά κατηγορία συνταξιούχων και ανάλογα με το ποσό σύνταξης, δημοσιεύει με ενδεικτικούς πίνακες το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Επιστροφές ΕΑΣ θα πρέπει να πάρουν τόσο όσοι έχουν κάνει αγωγές όσο και οι συνταξιούχοι χωρίς αγωγές. Μια εκτίμηση του κόστους των αναδρομικών που είχε κάνει παλαιότερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έφτανε στα 220 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, δηλαδή περί τα 440 εκατ. ευρώ για το 24μηνο, και με την παραδοχή ότι θα τα πάρουν όλοι όσοι έχουν μικτές κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, που υπολογίζονται περίπου σε 380.000 με 400.000 συνταξιούχους.

ημερεσ-πληρωμησ-κακοκαιρια

Το μικρό πακέτο αφορά λίγους και… τυχερούς που είχαν την προνοητικότητα να καταθέσουν αγωγές για τη μείωση του νόμου 4093 πριν ακόμη έρθει το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη βγάλει αντισυνταγματική. Υπολογίζεται ότι τέτοιες αξιώσεις έχουν περίπου 4.500 με 6.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, ως επί το πλείστον από τα ειδικά μισθολόγια, και κυρίως απόστρατοι.

Για τους εν λόγω συνταξιούχους υπάρχουν έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093, που όμως με την τελευταία απόφαση-«βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου (την 1975/2021) παραγράφονται στην 2ετία αντί στην 5ετία. Τα ποσά των έξτρα αναδρομικών που δικαιούνται όσοι πρόλαβαν να κάνουν αγωγές που δεν παραγράφηκαν ξεκινούν από 1.686 ευρώ για όσους έχουν κύρια σύνταξη προ φόρου 1.169 ευρώ και φτάνουν ως 6.745 ευρώ για όσους παίρνουν σύνταξη προ φόρου ως 2.075 ευρώ, σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share