Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές πώλησης – Συγκριτικοί πίνακες (video)

Συνεχής είναι η αύξηση των τιμών πώλησης νεόδμητων ακινήτων

22 Νοεμβρίου 2021 14:26
Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές πώλησης – Συγκριτικοί πίνακες (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη ραγδαία αύξηση των τιμών των νεόδμητων ακινήτων επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος Εκτιμητικής, Γιάννης Ξυλάς.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο της αύξησης για τα νεόδμητα διαμερίσματα προσδιορίζεται στο 8,37% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ποιο είναι το μέτρο-ανάσα της κυβέρνησης κόντρα στα τσουχτερά ενοίκια.

νεοδμητα-ακινητα

Μεταξύ των περιοχών, στα νεόδμητα διαμερίσματα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στους Αμπελοκήπους με 10,35%, ενώ έπεται το Παλαιό Φάληρο με αύξηση 9%, το Μαρούσι με 8,75%, ο Χολαργός με 7,5% και το Περιστέρι, όπου η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 6,25%.

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη. Συγκεκριμένα, στα παλαιότερα ακίνητα, Χολαργός, Αμπελόκηποι και Μαρούσι παρουσιάζουν αύξηση κατά 6,25%, ενώ σε Παλαιό Φάληρο και Περιστέρι η αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,2%. Η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους 12 μήνες.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο έως και 45%;

Φόρο από το… πουθενά για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ κινδυνεύουν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ακόμη και εάν ο μισθωτής αποδειχτεί «μπαταχτσής» και δεν εξοφλήσει τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί, βάσει νόμου ο εκμισθωτής θα πρέπει να πληρώσει… κανονικότατα τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων!

ακινητα-αθηνα

Για να γλιτώσουν αυτή την επιβάρυνση οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να σπεύσουν να κάνουν ένα απλό εξώδικο πριν λήξει η σχετική προθεσμία.

Προκειμένου να αποφύγουν, λοιπόν, να πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν από «μπαταχτσήδες» μισθωτές εντός του 2020, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα απλό εξώδικο προς τους εκμισθωτές που δεν τους πλήρωσαν, ως απόδειξη επιδίωξης για είσπραξη ενοικίου.

Για την ακρίβεια, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη, όχι μόνο αν ήταν πληττόμενος ο ενοικιαστής, αλλά και όταν ο μισθωτής ενώ οφείλει να πληρώσει … δεν το κάνει!

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του κοινοποιηθεί μέχρι τη λήξη υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Στην περίπτωση που προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, τα εισοδήματα φορολογούνται κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

ακινητα-τιμεσ

Εάν έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο από τα προαναφερόμενα, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος.
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share