Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κρατικά σπίτια σε ζευγάρια: Το μέτρο-ανάσα της κυβέρνησης κόντρα στα τσουχτερά ενοίκια

Απόφαση ανάσα!

15 Σεπτεμβρίου 2021 12:49
Κρατικά σπίτια σε ζευγάρια: Το μέτρο-ανάσα της κυβέρνησης κόντρα στα τσουχτερά ενοίκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα όπλα βγάζει από το καλάθι της η κυβέρνηση, τη στιγμή που η συζήτηση για το κύμα ανατιμήσεων φουντώνει.

Σύμφωνα με το MEGA η κυβέρνηση εξετάζει δύο μέτρα ελαφρύνσεων και παροχών.

Το πρώτο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, που εξετάζεται να είναι και κομμάτι του προϋπολογισμού το 2022.

Το δεύτερο είναι να δοθεί η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια για κρατικά σπίτια. Για αυτό το μέτρο θα χρειαστούν και χρήματα, αλλά η κυβέρνηση υπολογίζει στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια. Τα σπίτια που θα διατίθενται δωρεάν είναι ακίνητα (διαμερίσματα και κατοικίες) που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου.

Η ΕΤΑΔ διαθέτει περισσότερα από 70.000 ακίνητα κι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτών μπορεί να παραχωρηθεί σε νέα ζευγάρια.

ρατικά σπίτια σε ζευγάρια:

Το μέτρο, αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχόμενων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας, με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και άλλα 600 για τον εργοδότη για έξι μήνες.

Μεγάλη κρίση στα νοικοκυριά: «Πικρός» καφές και αυξήσεις πάνω από 70% - Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σε τεράστιο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί το ζήτημα της ανατίμησης πολλών βασικών προϊόντων, με την κρίση να έρχεται για τα νοικοκυριά και... την κυβέρνηση, που πρέπει να βρει άμεσα μέτρα.

Οι καταναλωτές θα είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας σε βασική είδη διατροφής και όχι μόνο, ελπίζοντας πως θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Ενδεικτικά ορισμένες τιμές:

  • Αρνί και κατσίκι +13,2%
  • Νωπά ψάρια +6,6%
  • Τυριά +3,5%
  • Ελαιόλαδο +2,6%
  • Άλλα έλαια +16,3%
  • Νωπά φρούτα +5,2%
  • Νωπά λαχανικά +8%
  • Φυσικό αέριο +72,3%
  • Καινούργια αυτοκίνητα +5,3%

Γιατί ακριβαίνει ο καφές

Η αύξηση στην τιμή του καφέ προκύπτει λόγω της ξηρασίας στην Βραζιλία, την έλλειψη εργατικών χεριών. Υπήρξε επίσης μια πτώση στη ζήτηση.

Η αύξηση εχει ήδη χτυπήσει ποσοστό 25% στην εισαγωγή. Ακόμα όμως και αν η παραγωγή καφέ επανέλθει στα κανονικά επίπεδα τα άλλα κόστη, όπως τα μεταφορικά και η επεξεργασία ουδείς εγγυάται πως θα πέσουν σύντομα.

Καλπάζει στο χρηματητηστήριο ο καφές Arabica με άνοδο 72% και ο καφές Robusta με 49%. Όσο για τα σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι αυξήσεις αγγίζουν το 635%. H Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στον κόσμο 510 κούπες καφέ ανά άτομο, 5 δισ. Κούπες.

Οι νέες τιμές αναμένεται να σκαρφαλώσουν για τον σερβιριζόμενο εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα πωλείται στους καταναλωτές έως 3,60 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ. ο take away εσπρέσο που πωλείται σήμερα από 1,40 έως 2 ευρώ θα διατίθεται το προσεχές διάστημα από 1,6 έως 2,40 ευρώ

Οι καταναλωτές όπως είναι αναμενόμενο δυσανασχετούν. Από την άλλη ο καφές είναι ίσως η τελευταία απόλαυση που έχει απομείνει σε πολλούς και έτσι θέλοντας και μη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ιδιοκτήτες καφετεριών πάντως επισημαίνουν πως οι αυξήσεις αναμένεται να προκαλέσουν και μεταναστευτικό κύμα πελατών.

Και αυτό γιατί οι καφετέριες με τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τιμές και πελάτες που θα κατευθυνθούν σε οικονομικότερες επιλογές.

Τα μέτρα της κυβέρνησης και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης

Η μόνη παρέμβαση που προκύπτει από τις πληροφορίες και κινείται γενικά προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του κύματος των ανατιμήσεων είναι οι μειώσεις στο ΦΠΑ μέσω της μετάταξης βασικών αγαθών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναμένεται να εξαγγείλει ένα πακέτο συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής με τρεις άξονες παρεμβάσεων. Οι δύο άξονες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με κάποιες ελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μειώσεις εμμέσων φόρων, ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, ενώ προβλέπονται μέτρα και για την ενίσχυση των πυρόπληκτων πολιτών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επιπλέον, αναμένεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα, με τη μετάταξή τους σε διαφορετική κλίμακα συντελεστή (από 13% σε 6% για ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, δημητριακά, καφέ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για τους πυρόπληκτους, προβλέπονται διευκολύνσεις όπως αναστολές πλειστηριασμών.

Πάντως τα πυρά από την αντιπολίτευση είναι καθημερινά κατά της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας με βασική αιχμή της κριτικής πως η κυβέρνηση ουσιαστικά παραμένει παρατηρητής της αγοράς και δεν παρεμβαίνει.

«Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και της ενέργειας δίνουν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία, που ήδη μαστίζεται από τη μείωση μισθών και εισοδημάτων, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την απώλεια θέσεων εργασίας, το σωρευμένο χρέος της πανδημίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο «Κόκκινο 105,5».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση αδράνησε διότι πάσχει από την ιδεοληψία ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται. Έστω και τώρα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρέμβει. Να υπάρξει, οπωσδήποτε, ένα πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και ένα ταμείο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Απαιτείται ισχυρή παρέμβαση για να προλάβουμε τις φοβερές κοινωνικές συνέπειες των ανατιμήσεων».

Η ΝΔ, επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου «αρνείται να αποδεχτεί την ανάγκη παρέμβασης στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει προστασία της κοινωνίας», όμως «η ελληνική κοινωνία δεν έχει περιθώρια και αντοχή».

Αναφερόμενη στην επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπογράμμισε ότι «υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτά που θα πει» και σημείωσε, τέλος, ότι «το Μεσοπρόθεσμο που η ΝΔ ψήφισε προβλέπει ότι από έλλειμμα 7% μέσα σε δύο χρόνια θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η προσαρμογή είναι πάρα πολύ μεγάλη, περίπου 16 δισ., και η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης της περιόδου της πανδημίας και των όποιων φοροελαφρύνσεων».

«Η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έχει οδηγήσει «στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογραμμίζει από την δική του πλευρά ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για εκρηκτική αύξηση των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε την «ολοκληρωμένη και ρεαλιστική δέσμη προτάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ζήτησε:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

  • Ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας
  • Πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για ευάλωτους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Κατάργηση των προκλητικών μπόνους στα γαλάζια goldenboys στη ΔΕΗ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share