Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Θρίλερ με την «εκτίναξη» των τιμών: Άμεσες ανακοινώσεις ελαφρύνσεων από Μητσοτάκη

«Τρέχει» η κυβέρνηση για να αποφύγει τις συνέπειες ενός «κραχ» στα νοικοκυριά

5 Σεπτεμβρίου 2021 07:41
Θρίλερ με την «εκτίναξη» των τιμών: Άμεσες ανακοινώσεις ελαφρύνσεων από Μητσοτάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η επιρροή της χώρας μας από το παγκόσμιο «κύμα», που προκαλεί την «εκτίναξη» των τιμών και της ακρίβειας, με συνέπεια η παρουσία στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη να σημαίνει άμεσα μέτρα ελαφρύνσεων.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η θετική πορεία της οικονομίας - δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ - επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Η έκταση των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση κοστολογείται, ενώ αναζητείται και η... έκπληξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν μέτρα, που σχετίζονται με την ενέργεια, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς τους. Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να είναι οριζόντια αλλά στόχος είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό πλαίσιο με προτεραιότητα να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια).

Ωστόσο, το πλέγμα μέτρων δε θα περιοριστεί μόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά θα δοθεί βαρύτητα στη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Επί τάπητος είναι μειώσεις σε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ.στον καφέ), ενώ υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Πάντως, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μια εύκολη «μάχη» και αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύονται μια σειρά φοροελαφρύνσεων και μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα διετίας.

Τα οικονομικά μέτρα που κάνουν τη διαφορά

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το 2022- 2023, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (που έχει αναζωπυρωθεί στα πολιτικά … πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα).

Στόχος είναι να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας, μετά και από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών και ένα «ταραχώδη» ανασχηματισμό. Ειδικότερα το 2022 παρατείνονται δύο βασικές ρυθμίσεις : το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 12. 000 ευρώ) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν και συνέχεια με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους (ακόμα δεν έχει κλειδώσει το αν θα προχωρήσει κανονικά το 2023 ή υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης) και περαιτέρω ψαλίδισμα των εισφορών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι 3.9 ποσοστιαίες μονάδες έχουν ήδη γίνει. Η άλλη μεγάλη ενότητα των ανακοινώσεων που θα γίνουν στη ΔΕΘ αφορά στη στήριξη του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20 % σε επόμενη φάση.

Κερδισμένοι είναι και όσοι καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος, καθώς στο τραπέζι είναι αρχικά το κούρεμα και σε δεύτερο χρόνο η κατάργηση του.

Αυξήσεις μέχρι και στο ψωμί

Για άλλη μια φορά ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το ρεύμα, αλλά και ο καφές αναμένεται να πάρουν την ανιούσα. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα, προσπαθεί να βρει τρόπους για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες οι αυξήσεις των τιμών κι ετοιμάζει παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων που επιβαρύνει συνεχώς το «καλάθι της νοικοκυράς».

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κι άλλα αγαθά, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου. Το θέμα απασχόλησε χθες (2/9) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το κύμα των ανατιμήσεων των προϊόντων λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά τόσο χθες στο υπουργικό, όσο και σήμερα από τη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η παγκόσμια οικονομία που θα τις επιφέρει και στη χώρα μας.

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος παρότρυνε, ωστόσο, τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους από το κράτος για να κάνουν σύγκριση τιμών πριν από τις αγορές τους.

«Είναι όμως πιο χρήσιμο να πούμε για μια ακόμα φορά ότι έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο ανάπτυξης, δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share