Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Nέα μέτρα στήριξης: Πόσα χρήματα γλυτώνει ένα νοικοκυριό (Video)

Αναλυτικά παραδείγματα

15 Σεπτεμβρίου 2021 11:33
Nέα μέτρα στήριξης: Πόσα χρήματα γλυτώνει ένα νοικοκυριό  (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Nέα μέτρα στήριξης: Φορολογικές ελαφρύνσεις με μειώσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους περιλάμβανε το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος με επιδόματα κλπ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, για οικογένεια δύο ιδιωτικών υπαλλήλων με δύο παιδιά θα ισχύσουν τα παρακάτω:

Για τον πατέρα με μικτό μισθό 1.500€ το όφελος από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση φορολογίας και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 564,20€.

Για την μητέρα, με μικτό μισθό 1.600€, το όφελος ανέρχεται σε 625,11€.

Σε ό,τι αφορά στο όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για κατοικία στην Αθήνα 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.450€, το όφελος ανέρχεται σε 104,36€.

Την ίδια ώρα, το όφελος από την κατάργηση του ειδικού τέλους επικοινωνίας στους νέους, αλλά και η μείωση για όλους και η επιδότηση αύξησης ρεύματος υπολογίζεται σε 650€.

Έτσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το συνολικό ετήσιο όφελος της οικογένειας υπολογίζεται στα 1.943,67€.

ΔΕΘ 2021: «Φρένο» στις αυξήσεις του ρεύματος εξήγγειλε ο Μητσοτάκης - Πώς διαμορφώνονται πλέον οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις του ρεύματος, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων και ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται, παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων ενίσχυσης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής και δωρεών έως 800.000 ευρώ και ένα πλαίσιο εξάμηνης ενίσχυσης με 1.200 ευρώ για νεοπροσλαμβανόμενους νέους.

Η μεγάλη «έκπληξη» στις εξαγγελίες, όμως, αφορούσε τις ανατιμήσεις και την αγορά ενέργειας - συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση θα ορθώσει μια «ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό».

Πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος -Το «φρένο» Μητσοτάκη στις αυξήσεις

Ειδικά για το θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε δε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει σχεδόν πλήρης εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ στους ιδιώτες παρόχους, μέσω της κρατικής επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% τυχόν αυξήσεων.

Συγκεκριμένα, βάσει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν ένας τυπικός πελάτης της ΔΕΗ πλήρωνε πριν 66,99 ευρώ, μετά τις ανατιμήσεις θα έφθανε να καταβάλλει 88,86 ευρώ για τον λογαριασμό ρεύματος. Μετά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, το ποσό θα «επέστρεφε» πολύ κοντά στον αρχικό λογαριασμό, φτάνοντας τα 68,68 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά για τρεις κατηγορίες καταναλωτών ρεύματος πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ:

«Φρένο» στις αυξήσεις του ρεύματος εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share