Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Airbnb: Δυστυχώς απρόσμενη εξέλιξη στην Ελλάδα

Αποσύρονται ακίνητα

28 Αυγούστου 2021 13:16
Airbnb: Δυστυχώς απρόσμενη εξέλιξη στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανδημία ανάγκασε την Airbnb να δώσει πίσω το ένα τέταρτο του τραπεζικού της αποθέματος (περίπου 250 εκατ. δολάρια) στους ενοικιαστές και να μειώσει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών της. Το 2021 υπήρξε κάποια ανατροπή, αν και στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μια μείωση της αγοράς του Airbnb, με τα ενοικιαζόμενα σπίτια στην πλατφόρμα να έχουν πτώση της τάξεως του 40%.

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Αθήνα, Από 7.684 έγιναν 4.996, με τους ιδιοκτήτες που απέσυραν τα ακίνητα τους, να επιλέγουν το μονοπάτι της μίσθωσης για ένα χρόνο ή ακόμα και για τρία χρόνια. Παράλληλα, σοκαριστικές εξελίξεις υπάρχουν στην AirBnb, καθώς αλλάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, με τις απαιτήσεις να είναι πια μικρότερε

Στη Μύκονο η πτώση ξεπέρασε το 40%, στη Σαντορίνη ήταν στο 33,2% και στην Κρήτη στο 25,7%. Συνολικά στην Ελλάδα, σημειώθηκε πτώση 11.6% (82.138 το 2019, 72.591 το 2020).

Σύμφωνα με ερμηνείες της αγοράς, ο λόγος που αυτό συμβαίνει περισσότερο στην Ελλάδα και όχι σε άλλες αγορές, είναι γιατί οι Έλληνες, λόγω της δεκαετούς κρίσης, δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές για ένα ή δύο χρόνια με μειωμένα έσοδα ή με σπίτια που δε νοικιάζονται σχεδόν καθόλου βραχυχρόνια.

Δυστυχώς απρόσμενη εξέλιξη στην Ελλάδα για τα Airbnb

Οι πιο σημαντικές μειώσεις, σύμφωνα με το AirDna, σημειώθηκαν στην Κυψέλη, τη Γούβα και τη Ριζούπολη σε ποσοστά ως και 70%, ενώ στο Παγκράτι η μείωση ήταν στο 50,8% και στο Κολωνάκι στο 46,08%.

Όπως αναφέρεται από την E-Real Estates, αρκετοί ιδιοκτήτες για να ισοσκελίσουν, έστω και κατά προσέγγιση τη χασούρα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αρκετά τσιμπημένα ενοίκια.

Από τις εκτιμήσεις, φαίνεται πως οι ενοικιαστές που είχαν σπίτια κατάλληλα για μια οικογένεια, είναι αυτοί που αποχώρησαν από την Airbnb, έστω προς ώρας. Τα σπίτια 30-60 τ.μ. που είναι για τουρίστες, διατηρούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Η μόνη αύξηση που μπορεί να σημειωθεί, κυρίως όσον αφορά στην Αθήνα, είναι για τα νότια προάστια όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό και η διαμόρφωση της αθηναϊκής ριβιέρας σε… Μονακό!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share