Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναδρομικά: Δικαστικές αποφάσεις ξεκλειδώνουν την επιστροφή ποσών από επικουρικές συντάξεις

Οι δύο σημαντικές αποφάσεις που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο

26 Αυγούστου 2021 08:15
Αναδρομικά: Δικαστικές αποφάσεις ξεκλειδώνουν την επιστροφή ποσών από επικουρικές συντάξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις θα μπορούσαν να ανοίξουν δύο δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο σημαντικές αποφάσεις (υπ’αριθ. 7110/2021 και 7113/2021), που αφορούν το 11μηνο των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις.Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αυτές είναι οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, η πρώτη δικαστική απόφαση, η οποία αφορά συνταξιούχους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) αναγνωρίζει την υποχρέωση του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία "Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης" (e-Ε.Φ.Κ.Α.) να καταβάλει σε εκείνους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διάφορα ποσά. Για παράδειγμα στον πρώτο συνταξιούχο το ποσό των 2.589,82 ευρώ, στον δεύτερο το 2.380,40 ευρώ, στον τρίτο το ποσό των 4.261,51 ευρώ, στον τέταρτο το ποσό των 2.386,12 ευρώ κλπ.

Η δεύτερη δικαστική απόφαση που αφορά τελωνειακούς υπαλλήλους, προβλέπει πως αναγνωρίζει την υποχρέωση του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία "Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης" (e-Ε.Φ.Κ.Α.) να καταβάλει: 6.485,75 ευρώ στον πρώτο των εναγόντων, 6.881,25 ευρώ κλπ.

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αυτές είναι οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Από αύριο, Τετάρτη 25 Αυγούστου ξεκινάει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Σεπτεμβρίου 2021 είναι οι εξής:

  • Στις 25 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
    Στις 30 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

    Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουλίου 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share