Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σημαντικές αλλαγές! Ανατροπές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Τις αλλαγές προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

18 Αυγούστου 2021 10:45
Σημαντικές αλλαγές! Ανατροπές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις αλλαγές αυτές η ΡΑΕ ρυθμίζει τις ανατιμήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας σημαντικών ανατιμήσεων από την ενεργοποίηση ρητρών που περιλαμβάνονται στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που είναι διαθέσιμα στην αγορά και επιλέγονται από τους περισσότερους καταναλωτές καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις αυτές έχουν εξανεμιστεί καθώς η ενεργοποίηση των ρητρών συνεπάγεται σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος της κιλοβατώρας. Προσοχή όμως στη νέα ηλεκτρονική απάτη! Κλέβουν τους κωδικούς στο web banking.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ προτείνει:

Λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις

Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις του τρόπου τιμολόγησης που καταλήγουν σε κύρωση (malus) εις βάρος τους.

Ομοίως οποιαδήποτε αύξηση της χρέωσης προμήθειας στην περίπτωση έγχαρτης τιμολόγησης θα πρέπει να θεωρείται ως απαγορευτικό αρνητικό κίνητρο που αναίτια δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης

Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, η ΡΑΕ βάσει της κυρίαρχης τάσης σε ενωσιακό επίπεδο, τείνει στο μη επιτρεπτό της επιβολής ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.

Συγκεκριμένα όρια προσαύξησης των κυμαινόμενων τιμολογίων

Για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα η ΡΑΕ προτείνει να υπάρχει ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας. Κάθε προμηθευτής θα μπορεί να προσδιορίσει δικούς του δείκτες. Ωστόσο οι δείκτες θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Κατάργηση του παγίου

Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως "χρέωση παγίου" νοείται κάθε χρέωση, που επιβάλλεται κατά τρόπο οριζόντιο, αφορά σε σταθερό ποσό και αποσυνδέεται από την ποσότητα της κατανάλωσης ("flat charge”).

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.

 Σημαντικές αλλαγές! Ανατροπές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα και Παλαιό Φάληρο

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματίσει για σήμερα Τετάρτη, 18 Αυγούστου, ο ΔΕΔΔΗΕ, σε Αθήνα και Παλαιό Φάληρο.

Δείτε σε ποιες συγκεκριμένες οδούς:

διακοπή ρεύματος παλαιό φάληρο

Σοκ στα Βίλια! Το ρωσικό Ιλιούσιν κόντεψε να συγκρουστεί με ελληνικό ελικόπτερο

Παρ’ ολίγον να διεξαχθεί μία τραγωδία στη φωτιά στα Βίλια, όπου χθες επιχειρούν και τα ρωσικά αεροσκάφη Beriev και Ιλιούσιν. Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, που έφερε στο φως το MEGA, το ρωσικό μεγαθήριο κόντεψε να συγκρουστεί με ελληνικό ελικόπτερο συντονισμού.

Ακούστε τι λέει ο αξιωματικός:

«Δεν έχω καμία ενημέρωση και προς όλα τα εναέρια μέσα μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Επαναλαμβάνω, μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης» λέει.

Και συνεχίζει: «Το Ιλιούσιν χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε περίπου στα 200 πόδια από εμάς. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε να μην ξαναέρθει κανένα Ιλιούσιν στην περιοχή».

Φωτιά στα Βίλια: Ολονύχτια μάχη με το πύρινο μέτωπο - «Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι»

Φωτιά στα Βίλια: Η νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους των Βιλίων, καθώς μαίνεται για τρίτη μέρα η μεγάλη φωτιά σε ένα μέτωπο άνω των 10 χλμ.

Τα μέτωπα παραμένουν τρία, με τις αναζωπυρώσεις να είναι διαρκείς και τις εστίες πολλές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN η Τροχαία έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς τα Βίλια, ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

φωτιά Βίλια

«Στις 4:00 ήρθαν εθελοντές και μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε, δεν θέλαμε να φύγουμε, ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφήσανε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ο θεός Βοηθός» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό κάτοικος του Παλαιοχωρίου.

«Βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα εναέρια ήταν λίγα στη φωτιά στον Άη Γιώργη. Νιώθουμε αδικημένοι, υπάρχουν πυροσβέστες και δεν ρίχνονται στη φωτιά, υπάρχει δρόμος, μπορεί να πατηθεί. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι» είπε άλλος κάτοικος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης είπε ότι την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μία καταστροφή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share