Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Νέα ηλεκτρονική απάτη - Κλέβουν τους κωδικούς στο web banking

Δώστε βάση

12 Αυγούστου 2021 08:29
Προσοχή! Νέα ηλεκτρονική απάτη -  Κλέβουν τους κωδικούς στο web banking
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απάτη μέσω του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που αποπειράται να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης στο web banking από τραπεζικούς λογαριασμούς αποκαλύφθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες πρέπει να προσέξουν εάν τους αποσταλεί μήνυμα, που αναφέρει πως η κάρτα τους έχει μπλοκαριστεί.

Επίσης, το μήνυμα τους καλεί να επικοινωνήσουν μαζί με τους απατεώνες σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση και τότε γίνεται η απάτη με τους κωδικούς που προσβλέπει στην απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας το SMS phishing

Το επίμαχο μήνυμα SMS phising λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας η οποία είναι ενήμερη για την απόπειρα απάτης και ενημερώνει τους πελάτες της να μην κλικάρουν στον επίμαχο υπερσύνδεσμο.

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή, μην πατήσετε αυτό το link στα social mediaΈκτακτη ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή, μην πατήσετε αυτό το link στα social media

Απάτη: Με έκτακτη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιούν τους πολίτες για κακόβουλο λογισμικό μέσω των social media!

Καταγγελίες για περιπτώσεις αλίευσης των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (user name – password), με πρόσχημα την ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησής τους (verify account – bluetick), δέχεται το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δράστες, όπως αναφέρει η ΔΔΗΕ, αποστέλλουν άμεσο μήνυμα, κυρίως σε λογαριασμούς με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, στο οποίο αναφέρουν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού (verify account) πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο που τους υποδεικνύεται.Τεράστια απάτη σε κινητά: Έλαβε αυτό το SMS, το πάτησε και του έκλεψαν 5.800 ευρώ!

Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό (phishing pages), το οποίο επιτρέπει στους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
Στη συνέχεια, οι δράστες αποστέλλουν εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες προκειμένου να ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του. Επισημαίνεται ότι τα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

Η ΔΔΗΕ συμβουλεύει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου τα εξής:

– Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.

– Να μην απαντούν στα μηνύματα.

– Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Παράλληλα, η ΔΔΗΕ συστήνει:

– Οι εταιρείες που παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν την επαλήθευση στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς με την αποστολή μηνυμάτων.

– Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, πρέπει απαραίτητα να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.Τεράστια απάτη σε κινητά

– Χρησιμοποιήστε ένα νέο e-mail αποκλειστικά για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

– Μην ανοίγετε συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση της αξιοπιστίας τους.

– Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης ή αλίευσης των προσωπικών σας δεδομένων.

Απάτη: Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνταιSocial media: Νέα απάτη - Τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες

Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share