Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα πρώτα ραβασάκια - Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

31 Ιουλίου 2021 14:05
ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα πρώτα ραβασάκια - Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΕΝΦΙΑ: Σε έξι δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο, θα εξοφληθεί και φέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παράλληλα δείτε και πότε λήγει η προθεσμία για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις λαθών αποζημιώσεων.

Όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Εκτιμάται πως περίπου 200.000 - 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, θα πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί θα είναι και αυτοί που θα απαλλαγούν πλήρως.

Σήμερα περισσότεροι από 1,22 εκατ. ιδιοκτήτες καταβάλλουν μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ και μαζί με αυτούς, που θα προστεθούν, θα φθάσουν το 1,5 εκατομμύριο. Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ακόμα και οι άνεργοι είδαν τα εισοδήματά τους το προηγούμενο έτος να περιορίζονται δραστικά, με αποτέλεσμα να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του 2020, τον περασμένο χρόνο απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα.

 Πότε έρχονται τα πρώτα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% ή πλήρης στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

2. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share