Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Φορολοταρία Ιουνίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Οικονομική ανάσα...

29 Ιουλίου 2021 15:59
Φορολοταρία Ιουνίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 29/07 η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Ιουνίου 2021. Από την κλήρωση αναδείχθηκαν, για ακόμα μία φορά, 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην καταβολή επιδομάτων στους δικαιούχους την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Τα αποτελέσματα με τους τυχερούς λαχνούς αναρτώνται στη σελίδα της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, μπορείτε να δείτε εάν είστε ανάμεσα στους τυχερούς ΕΔΩ.

Φορολοταρία Ιουνίου

Σημειώνεται ότι στους τυχερούς αποστέλλεται και μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό στο TAXIS.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των χρημάτων είναι η δήλωση του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr, στην επιλογή MyTAXISnet – «Ο λογαριασμός μου» – Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ.

Kατώτατος μισθός: Πώς ανεβαίνει στα 928 με τριετίες και επίδομα γάμου - Αναλυτικά τα τελικά ποσά & πόσα παίρνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, η οποία αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της 26η Ιουλίου 2021.

Ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ, από 650 που είναι σήμερα. Αν συνυπολογιστεί πως καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, ανεβαίνει στα 773,5 ευρώ.

«Μέλημα της κυβέρνησης με την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022, αλλά και με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών – που οδήγησε σε πρόσθετη αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 1,6 % - είναι να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Πώς ανεβαίνει στα 928,20 με τριετίες και επίδομα γάμου

Ο κατώτατος μισθός των 653 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ, εάν υπολογιστεί και η αύξηση 30%, ανάλογα με τα έτη εργασίας (οι λεγόμενες τριετίες), που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν το 2012.

Η προσαύξηση των τριετιών «πάγωσε» το 2012, μέχρι να πέσει κάτω από το 10% η ανεργία.

Όσοι είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2021 προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για εννιά έτη και άνω.

Αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γάμου, τότε ο κατώτατος μισθός για μισθωτό με τουλάχιστον 9 έτη προϋπηρεσία (έως το 2012) φτάνει τα 928,20 ευρώ.

Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομισθίο μπορεί να ανέβει από τα 29,62 ευρώ στα 41,47 ευρώ για εργατοτεχνίτες με προϋπηρεσία άνω των 18 ετών και επίδομα γάμου.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

Αναλυτικά τα τελικά ποσά του κατώτατου μισθού

Ο κατώτατος μισθός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Μεταξύ των 21 κρατών μελών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού (11η με βάση τον ονομαστικό και 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης).

Οι 18 από τις ανωτέρω χώρες προχώρησαν σε ονομαστική αύξηση το διάστημα Ιαν 2020-Μαρ. 2021. Ωστόσο, η σύγκριση των ονομαστικών αυξήσεων αγνοεί σημαντικά νομισματικά και οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, συναλλαγματική ισοτιμία, μεταβολή ΑΕΠ, ιστορικό μεταβολών κατώτατου μισθού).

 Kατώτατος μισθός σε ευρωπαϊκές χώρες

Ειδικότερα:

  • Μόνο σε 9 χώρες η αύξηση υπερέβη το 2%, αν λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία (για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης). Σε 6 χώρες η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας και σε 1 ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε.
  • Στην Ελλάδα η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού αυξήθηκε κατά 1,3% λόγω του αποπληθωρισμού, ενώ περαιτέρω αύξηση της αγοραστικής δύναμης επήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 1,63%.
  • Η πλειονότητα των χωρών με σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρές και «ανοικτές» οικονομίες που είχαν έντονη αναπτυξιακή δυναμική πριν την πανδημία και επλήγησαν πολύ λιγότερο από αυτήν. Επίσης στις δύο χώρες με την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση (Λετονία, Σλοβενία) εφαρμόστηκαν αποφάσεις που είχαν ληφθεί πολύ πριν την πανδημία. Η Σλοβενική κυβέρνηση έσπευσε μάλιστα να δεσμευτεί ότι θα αποζημιώσει, εν μέρει, τις επιχειρήσεις για το αυξημένο εργασιακό κόστος.
  • Η Ισπανία και η Εσθονία διατήρησαν αμετάβλητο τον ονομαστικό κατώτατο μισθό το 2020, ενώ η πραγματική αύξηση (αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός) ήταν μικρότερη από εκείνη της χώρας μας.

Μεταβολή κατώτατου μισθού

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση του 2%

«Μπορεί ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού να είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», αναφέρει η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας).

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για οριακή αύξηση και επαναφέρει την πρότασή της για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και στη συνέχεια προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share