Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΝΤ: Θετικά τα νέα για την ελληνική οικονομία - Έρχεται μεγάλη ανάπτυξη την επόμενη διετία

Τα «καμπανάκια» παρά την αντοχή μας

16 Ιουλίου 2021 18:56
ΔΝΤ: Θετικά τα νέα για την ελληνική οικονομία - Έρχεται μεγάλη ανάπτυξη την επόμενη διετία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Θετικά φαίνεται να είναι τα νέα για την ελληνική οικονομία, με την έκθεση του ΔΝΤ να προβλέπει πως θα υπάρξει ανάπτυξη στο ύψος του 3.3% για το 2021 και του 5.4% για το 2022.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι παρά την πανδημία οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή, αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης χτύπησε το δικό του «καμπανάκι».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το ΔΝΤ στην Έκθεση του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% μετά από την μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προγράμματα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτήν.

Για το Δημόσιο Χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα μειώνεται, αφού φθάσει στο ανώτατο σημείο του το 2021, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησής του (χρηματοδοτικές ανάγκες) να παραμένουν διαχωρίσιμες. Επομένως για το ΔΝΤ το Δημόσιο Χρέος παραμένει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Ωστόσο οι μεγάλες αβεβαιότητες που επικρατούν δεν επιτρέπουν στο Ταμείο να αποφανθεί για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Όσον αφορά στη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού θα φθάσει το 7,2% του ΑΕΠ.

Πώς θα προχωρήσει σε ανάπτυξη η ελληνική οικονομία

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα με τη βοήθεια των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. Η μεγέθυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση της φορολογίας μαζί με την αναβάθμιση τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε investment grade θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει του πρόσθετου πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εδραιώσει ένα διατηρήσιμο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι μειώσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών και των προκαταβολών φόρου αποτελούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή ρευστότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του μίγματος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό. Βραχυπρόθεσμα, αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, ενώ η στήριξη θα πρέπει να στραφεί από τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε στοχευμένη στήριξη εισοδήματος και επανένταξης των εργαζομένων.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Ενθαρρύνει ωστόσο την κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέτρα, όπως την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία κακής τράπεζας (asset management company).

Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που εμφανιστούν διαχειριστικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το «καμπανάκι» για μειώσεις συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Τις εποχές των Μνημονίων, κατά τις οποίες απαιτούσε διαρκώς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναπολεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητά μειώσεις συντάξεων, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ στέκεται εμμονικά στο θέμα των συντάξεων, ζητώντας τη μείωσή τους. Είναι ο ίδιος οργανισμός που τις εποχές των Μνημονίων απαιτούσε να μπει γερό «ψαλίδι» στις αποδοχές των συνταξιούχων, «κουρεύοντάς» τους σχεδόν 90 δισ. ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Αυτές τις εμμονές, εξάλλου, κλήθηκαν να υπηρετήσουν τυφλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι περικοπές που έγιναν τότε να κρίνονται στη συνέχεια παράνομες και αντισυνταγματικές έπειτα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες και ταλαιπωρία των συνταξιούχων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί, αν και έχουν περάσει δέκα και πλέον έτη.

Mειώσεις συντάξεων ζητάει το ΔΝΤ

Το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, ώστε να πληρώνουν φόρους ακόμα και όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, αλλά και να υπάρξει «εξοικονόμηση δαπανών σε λιγότερο καλά στοχευμένα προγράμματα, περιλαμβανομένων των συντάξεων, της δαπάνης για τους μισθούς στο Δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να κινείται σταδιακά προς τα προ της κρίσης επίπεδα) και για τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, το Ταμείο τονίζει πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις μετακλητών και μη στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, παράλληλα, πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο υπογραμμίζει πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στην έκθεσή του το Ταμείο χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση, εκτιμώντας ότι θα αποκλιμακωθεί από το τέλος του 2021.

Ωστόσο, εκφράζει έντονους προβληματισμούς στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, σχετικά με το αν θα μπορέσει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Ταμείο, τέλος, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και 5,4% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share