Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Εφορία: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει; Πανικός επικρατεί με τις φορολογικές δηλώσεις

Τα... έχουν χάσει όλοι για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή - Ποιοι θα έχουν έκπτωση

9 Ιουλίου 2021 12:32
Εφορία: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει; Πανικός επικρατεί με τις φορολογικές δηλώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εφορία: Όσον αφορά στη νέα ρύθμιση χρεών με αυξημένες δόσεις σε σύγκριση με τα όσα έχουν ήδη θεσπιστεί περνάει από την κρησάρα των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Παράλληλα, δείτε πώς θα εξοφλήσετε τις οφειλές από την πανδημία σε 60-72 δόσεις.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι θετικά ως προς την έκβαση αυτού του σοβαρού ζητήματος και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι θεσμοί των θεσμών για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις αντί για 24 ή 48 που έχει ήδη νομοθετηθεί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν και πάλι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά απώλεια ρύθμισης μετά το Μάρτιο του 2020, δηλαδή το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα όποια μέτρα ρύθμισης χρεών αφορούν μόνο τους πληττόμενους και συγκεκριμένα:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου και οι ΚΑΔ τους είναι στον πίνακα με τους πληττομένους.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη στην Εφορία

Η πληρωμή της 1η δόσης σε περίπτωση που αποφασιστεί η εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ εξετάζει να ενταχθούν σε αυτά τα χρέη και απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 4 εκατ. οφειλών ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις, διαφορετικά τα χρέη αυτά θα συνεχίζουν λιμνάζουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σοβαρές συνέπειες τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Με βάση τα ισχύοντα οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021, μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα... έχουν χάσει όλοι για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή - Ποιοι θα έχουν έκπτωση

Πανικός έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι που βρίσκονταν σε αναστολή το 2020 και όχι μόνο... τα έχουν χάσει εξαιτίας ενός προβλήματος στο Taxisnet, με τις βεβαιώσεις αποδοχών να μην έχουν αναρτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και άμεσα θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι οποίες βρίσκονται αρκετά πίσω ως προς την υποβολή τους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για κάποιους μήνες ή 534 ευρώ για κάποιους άλλους που δόθηκε το 2020 είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιοι κλάδοι θα λάβουν έκπτωση

Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, θα έχουν οι φορολογούμενοι από το 2021 έως και το 2025.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον απολογισμό διετίας και τις μεταρρυθμιστικές δράσεις που προετοιμάζονται,που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όπου αναφέρεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Eπίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Ακόμα έρχονται παρεμβάσεις για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, «που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας»

Επιπλέον, προωθείται η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share