Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αναδρομικά Συνταξιούχων: «Ψυχρολουσία»! Δείτε πότε θα πληρωθούν τελικά

Το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ

4 Ιουλίου 2021 14:45
Αναδρομικά Συνταξιούχων: «Ψυχρολουσία»! Δείτε πότε θα πληρωθούν τελικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναδρομικά: Μεγάλη ανατροπή και «παγωμάρα σε χιλιάδες συνταξιούχους. Για τέλος Ιουλίου μετατέθηκε η πληρωμή αναδρομικών και αυξήσεων, συμπαρασύροντας και τις επόμενες καταβολές. Παράλληλα, διαβάστε για τα 5 «αγκάθια» στο νέο ασφαλιστικό που πυροδοτούν την πολιτική σύγκρουση.

Αναβολή σχεδόν ενός μήνα στην καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών έφερε αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ο οποίος έκανε την ανατροπή, ακυρώνοντας προγραμματισμένες πληρωμές αναδρομικών.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η καταβολή τους θα γινόταν στις 30 Ιουνίου, ωστόσο τελικά οι πληρωμές αναδρομικών αυξήσεων 29 μηνών μετατέθηκαν για τις 27 Ιουλίου.

Η απόφαση αφορά περίπου 70.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με 30 έτη ασφάλισης και πάνω που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Ελευθέρου Τύπου, αυτή η μετάθεση της πληρωμής συμπαρασύρει και τις επόμενες καταβολές κατά έναν με δύο μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η αναβολή αυτή έγινε, λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία που προέκυψε μετά την τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ. Η εταιρεία, ενώ είχε διαβεβαιώσει για τις ημερομηνίες πληρωμής τον ΕΦΚΑ λίγες ώρες πριν τις πληρωμές ενημέρωσε τον Φορέα ότι δεν μπορούν να γίνουν στις 30 Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Αναδρομικά - Το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ

Πιο αναλυτικά, οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών με τον επανυπολογισμό συντάξεων βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση διαμορφώνονται ως εξής:

Τον Ιούλιο θα πληρωθούν αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πάρει οριστική σύνταξη

Τον Αύγουστο θα πληρωθούν αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου μετά τον Μάιο του 2016 που χθες 29 Ιουνίου πληρώθηκαν μόνο τις αυξήσεις.

Τον Αύγουστο ή/και τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών για τους παλαιότερους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον Μάιο του 2016 και έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Μένει να φανεί αν θα πληρωθούν ενιαία από όλα τα Ταμεία ή ξεχωριστά, όπως γίνεται και τώρα, δηλαδή πρώτα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και μετά οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share