Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ενας στους δέκα έχει υποβάλει μέχρι στιγμής - Βήμα βήμα η διαδικασία - Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή τους

22 Ιουνίου 2021 10:46
Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ενας στους δέκα έχει υποβάλει μέχρι στιγμής - Βήμα βήμα η διαδικασία - Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλησιάζοντας στη συμπλήρωση ενός μηνός από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις διαπιστώνεται ότι η υποβολή τους προχωρά με ρυθμούς... χελώνας.

Είναι ενδεικτικό, ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχαν υποβληθεί λιγότερες από 650.000 φορολογικές δηλώσεις, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου (γύρω στα 6.500.000). Για τις συγκρίσεις αναφέρουμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά πάνω από 2.450.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή περίπου 4 φορές περισσότερες!

O αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν συνδέεται μόνο με τη συνήθεια των φορολογουμένων να… σπεύδουν βραδέως, αλλά και με προβλήματα που εντοπίζονται.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ενας στους δέκα έχει υποβάλει μέχρι στιγμής - Βήμα βήμα η διαδικασία

Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν ήδη για παράταση καθώς εντοπίζουν πολλά προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων

Τα προβλήματα εντοπίζονται τόσο στις δηλώσεις των επαγγελματιών, όσο και των μισθωτών, αλλά και στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με πολλούς κωδικούς που πρέπει να είναι προσυμπληρωμένοι να παραμένουν κενοί.

Παράλληλα, προσοχή σε συγκεκριμένους κωδικούς πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Προθεσμία φορολογικών δηλώσεων

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος είναι διπλή. Έως τις 28 Ιουλίου, με δόσεις εξόφλησης οκτώ μηνιαίες και έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης 3%, ή έως τις 27 Αυγούστου, με διπλή δόση τον Αύγουστο και χωρίς έκπτωση.

Ρύθμιση για τα χρέη

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σειρά αλλαγών και διευκολύνσεων για τους φορολογούμενους προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο εάν επλήγησαν από την πανδημία και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος των e-αποδείξεων, ενώ αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει και στα τεκμήρια με τα εισοδήματα τα οποία δόθηκαν ως ενισχύσεις από το κράτος να μη μετράνε στο φορολογητέο εισόδημα αλλά να συμβάλλουν στην κάλυψη τεκμηρίων.

Οι αλλαγές έχουν μπερδέψει τους φορολογούμενους και προ ολίγων ημερών η ΑΑΔΕ επανήλθε με νεότερες διευκρινίσεις απαντώντας σε επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ όσον αφορά στους εξαιρούμενους από τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 023-024) και κωδικούς πληττομένων (κωδ.985-986), φορολογούμενοι και λογιστές δεν πρέπει να περιμένουν προσυμπλήρωση.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ενας στους δέκα έχει υποβάλει μέχρι στιγμής - Βήμα βήμα η διαδικασία - Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Οι κωδικοί αυτοί 023-024 αφορούν τα πρόσωπα που γενικώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και, ειδικά για φέτος, τους φορολογουμένους άνω των 60 ετών (ειδικά για τους τελευταίους, η σχετική πληροφορία λαμβάνεται από το αρχείο του μητρώου της ΑΑΔΕ).Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται από πληττόμενους από την πανδημία. Γι’ αυτούς, προστέθηκαν επιπλέον κωδικοί στον πίνακα 9 (κωδ.985-986), οι οποίοι προ-συμπληρώνονται με βάση τα διαθέσιμα αρχεία και οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται φέτος τόσο από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες όσο και, υπό προϋποθέσεις, από για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση δικαιούχων εξαίρεσης από την επίκληση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1.4. Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 049-050). Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, και φέτος οι κωδικοί 049-050 δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, καθώς την πλήρη εικόνα των εν λόγω δαπανών έχει ο ίδιος φορολογούμενος.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, υπάρχει σχετικό πεδίο όπου ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει τα ποσά ετήσιων δαπανών που έχει αποστείλει γι’ αυτόν η τράπεζά του. Εφόσον συμφωνεί με αυτά, μπορεί να μεταφέρει το άθροισμα τους στους παραπάνω κωδικούς. Εφόσον διαπιστώσει κάποιο σφάλμα, μπορεί να συμπληρώσει το ορθό κατά την κρίση του ποσό. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι από ετών γνωστή και δεν αποτελεί ειδικό ζήτημα ή πρόβλημα των φετινών δηλώσεων.

Βήμα - βήμα η διαδικασία

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Βήμα βήμα η διαδικασία

Τι ισχύει για τις αποδείξεις

  • Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται εξαίρεση από το «πέναλτυ» μη συλλογής του απαιτούμενο ποσού αποδείξεις οι κάτωθι κατηγορίες:
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
  • Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.

Για τους φορολογούμενους που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες , στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των αποδείξεων είναι υψηλότερο του 20% αλλά υπολείπεται του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος, ο συντελεστής για το «πέναλτι» μειώνεται στο 11% αντί του 22%.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ενας στους δέκα έχει υποβάλει μέχρι στιγμής - Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Σε περίπτωση που το ποσό δηλωθέντων αποδείξεων υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος τότε το «πέναλτι» υπολογίζεται ως εξής:

Η θετική διαφορά μεταξύ του 20% του εισοδήματος με το δηλωθέν ποσό αποδείξεων πολλαπλασιάζεται με 22%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του 20% επί 11%

Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 22% της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου 30% και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share