Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Δώρο 50% του ΕΝΦΙΑ! Δείτε αν είστε δικαιούχος - Νέα ευκαιρία για 120 δόσεις

Μέχρι πότε θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα

19 Μαΐου 2021 10:51
Δώρο 50% του ΕΝΦΙΑ!  Δείτε αν είστε δικαιούχος - Νέα ευκαιρία για 120 δόσεις
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μπορεί η ώρα του ΕΝΦΙΑ να αργεί καθώς το ραβασάκι θα «χτυπήσει» την πόρτα όλων των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά τώρα «τρέχει» μια προθεσμία η οποία λήγει στις 31 Μαϊου και αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία και έρχεται δώρο 50%.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων. Επίσης, ανάσες στην οικονομία και τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και αν δεν έχει αλλάξει η περιουσιακή σας κατάσταση καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο Ε9 που θα βρείτε στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Taxisnet και να τσεκάρετε τα στοιχεία των ακινήτων σας. Μπορεί να εντοπίσετε λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό της κυριότητας, να έχετε ξεχάσει να δηλώσετε τον όροφο του διαμερίσματος ή την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσετε ως ημιτελές ένα ακίνητο.

Μπορεί μια μικρή διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθείτε να πληρώσετε φέτος.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

  • Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Δώρο 50% του ΕΝΦΙΑ και η προθεσμία για τις 120 δόσεις

  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Νέα ευκαιρία για 120 δόσεις

Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία την περίοδο της πανδημίας.

Όσοι λοιπόν θέλουν να επιστρέψουν στην "κανονικότητα" των δόσεων θα πρέπει όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να υποβάλλουν αίτηση στο mybusinessSupport της ΑΑΔΕ και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε χθες πως εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν ξανά στη ρύθμισή τους πολίτες που την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τη νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας τα οποία θα αποπληρωθούν σε περισσότερες δόσεις αλλά χωρίς κούρεμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι οφειλέτες οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν κατά τη διάρκειά της, τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους σε 100 ή και 120 δόσεων μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ [aade.gr/mybusinesssupport]. Στις ρυθμίσεις μπορούν να επανενταχθουν, πληγέντες από την πανδημία.

Δηλαδή σε αυτούς που έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID19 εφόσον έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Όπως προαναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στη νέα ειδική ρύθμιση για τα κορωνο-χρέη. Όπως είπε η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική) και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως κούρεμα.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης όπως ανέφερε δεν έχουν συζητηθεί ακόμα με τους θεσμούς κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αρκετές αλλαγές στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι παραδοσιακά αντίθετοι με ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών που δημιουργούν προβλήματα στην εισπραξιμότητα των φόρων και στη δημιουργία κουλτούρας πληρωμών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές όλων των φόρων είχαν ξεπεράσει το 91%.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει άτοκες δόσεις για όσους επιλέξουν 24 δόσεις. Οσοι επιλέξουν περισσότερες από 24 μέχρι και 60- 72 δόσεις αυτές θα είναι έντοκες με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2.5%.

Εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σχεδιάζεται εφόσον συναινέσει και η Κομισιόν να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share