Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χρήστος Σταϊκούρας: Έρχεται νέο "μαμούθ" πακέτο στήριξης - Τι περιλαμβάνει και για ποιους προσδιορίζεται

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών

11 Μαρτίου 2021 12:05
Χρήστος Σταϊκούρας: Έρχεται νέο

Χρήστος Σταϊκούρας: Μέσα από ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έρχεται νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα και αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα του ανακοίνωσε τα 6 νέα μέτρα οικονομικών ρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Το νέο πακέτο στήριξης

Ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδος πακέτο στήριξης αξίας 36,5 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στήριξη για όσο χρειαστεί. Περιέγραψε αναλυτικά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με στόχο τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων κυρίως των μικρομεσαιων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 με την οποία καθιστάται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους τρεις πρώτους κύκλους της ενίσχυσης βάσει κριτηρίων για την απώλεια τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του προηγούμενο χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας και το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 570 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ανήγγειλε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 με δέσμευση διατήρησης θέσεων εργασίας έως το τέλος Αυγούστου. Το μέτρο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο. Όπως διευκρίνισε, θα είναι επιλέξιμες και νέες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου, με το κόστος του μέτρου να εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, παρατείνεται από 40 σε 60 δόσεις η περίοδος αποπληρωμής και το δικαίωμα επιπλέον έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για άμεση εφάπαξ καταβολή του.

Νέο εργαλείο στήριξης παγίων δαπανών

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι ΔΕΚΟ τα ενοίκια τα λειτουργικά έξοδα και οι χρεωστικοί τόκοι. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται αρχικά στα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι ουσιαστικά είναι πιστωτικό για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών με συνέπεια μεθοδικότητα και υπευθυνότητα συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων τόνωσης τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ανακοινώθηκε νέο πακέτο στήριξης.

Τα έξι νέα μέτρα οικονομικής στήριξης

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share