Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Συντάξεις Μαρτίου: Ξεκίνησαν οι πληρωμές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου

24 Φεβρουαρίου 2021 08:17
Συντάξεις Μαρτίου: Ξεκίνησαν οι πληρωμές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

Συντάξεις Μαρτίου: Ξεκίνησε την Τρίτη η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου στους δικαιούχους από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Παράλληλα δείτε και πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του, ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλει:

  • Σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ποσό 491,9 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις 1.061.503 συνταξιούχων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, ποσό 481,9 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις 879.445 συνταξιούχων των τ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
  • Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ποσό 548,1 εκατ. ευρώ σε 917.424 συνταξιούχους του Δημοσίου και των τ. ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Έως τις 26 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 17,2 εκατ. ευρώ σε 935 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Συντάξεις Μαρτίου: Πληρωμή

Όσον αφορά στις έκτακτες πληρωμές:

Από 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν 600.000 ευρώ σε 1.200 δικαιούχους, λόγω της παράτασης των συντάξεων αναπηρίας για τον Μάρτιο 2021.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Συντάξεις: Πως και πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Αλλάζει ο «χάρτης» των συντάξεων-αναδρομικών καθώς από τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προβλέπει αυξήσεις για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Παράλληλα, δείτε τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Μαρτίου για όλα τα Ταμεία.

Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σε δύο στάδια προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι. Στο τέλος του επόμενου μήνα, με τις συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Στο τέλος Απριλίου, με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφόσον η αύξηση που δικαιούνται υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό τους.

Οι αυξήσεις σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Συντάξεις

Σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα η καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και των αναδρομικών που προκύπτουν, αναμένεται να γίνει ως εξής:

  • Με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου θα δοθούν οι αυξήσεις σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω.
  • Με τη σύνταξη Μαΐου που καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους, δηλ. σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν 30 και άνω έτη ασφάλισης. Προϋπόθεση για να λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους είναι το ποσό της αύξησης που προβλέπεται να υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που τους είχε υπολογιστεί με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο. Η συγκεκριμένη κατηγορία με τη σύνταξη Μαΐου θα λάβει και τα αναδρομικά που προκύπτουν.
  • Η πληρωμή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάϊο. Έτσι, τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1/1/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ. Αυτή θα τη λάβουν όσοι συνταξιοδοτούνται με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ τον μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νέου νόμου, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του προηγούμενου νόμου. Η αύξηση με τα 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές.

Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές). Πάντως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς και οι στρατιωτικοί.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share