Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Αναστολή σύμβασης: Πότε αναμένεται να γίνει η καταβολή για το μήνα Δεκέμβριο

Δείτε αναλυτικά

4 Ιανουαρίου 2021 07:16
Αναστολή σύμβασης: Πότε αναμένεται να γίνει η καταβολή για το μήνα Δεκέμβριο
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Αναστολή σύμβασης: Με το νέο έτος να έχει εισέλθει αρκετοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης αναμένεται πότε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή τους για τον μήνα Δεκέμβριο. Επίσης δείτε τι θα γίνει με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και ποιοι αναμένεται να πάρουν αυξήσεις στα χρήματα τους.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο θα γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για τις πληρωμές αναστολής σύμβασης.

Αναστολή σύμβασης: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων των πληττόμενων και των κλειστών επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στις 12 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να γίνει η υποβολή των σχετικών λιστών από τις επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, αλλά και να ανοίξει το σύστημα για τυχόν διορθώσεις λαθών.

«Εάν δεν υπήρχε η ΕΡΓΑΝΗ, οι πληρωμές θα γίνονταν με 2 ή 3 μήνες καθυστέρηση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει το δημόσιο χρήμα στα τυφλά».

Αναλυτικά δείτε τι ισχύει για τις πληρωμές αναστολής σύμβασης.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα δουν οι Έλληνες πολίτες από τον πρώτο μήνα του νέους έτους, αλλά και στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων μέσω της ψηφιακής σύνταξης του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Για τα επιδόματα ανεργίας ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ έδειξε καλά αντανακλαστικά στην περίοδο της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μερίμνησε και μείωσε τα απαραίτητα ένσημα για τη λήψη των επιδομάτων, από τα 100 στα 50 ένσημα.

Σειρά από πληρωμές τον Ιανουάριο: Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται

Μια σειρά από πληρωμές αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο, με τις συντάξεις και τα επιδόματα να αναμένεται άμεσα να καταβληθούν για πολλούς δικαιούχους.

Από τις συντάξεις Φεβρουαρίου, μέχρι το επίδομα των 534 ευρώ, το επίδομα ανεργίας και το Δώρο Χριστουγέννων, είναι βέβαιο πως θα «βρέξει» σύντομα λεφτά, τη στιγμή που υπάρχουν νέα και για τις επιχειρήσεις.

Επίδομα 534 και Δώρο Χριστουγέννων

Παράταση μέχρι και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Εργασίας στις δηλώσεις αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ θα γίνουν μαζί για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 12 Ιανουαρίου. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί και ένα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος (που αντιστοιχεί στο διάστημα από την 1η -31 Δεκεμβρίου του 2020). Η μέρα αναστολής υπολογίζεται στα 17,8 ευρώ.

Το αυστηρότερο lockdown που ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έως τις 11 Ιανουαρίου οδηγεί σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αναστολές και lockdown είναι πλέον σε πλήρη ευθυγράμμιση και το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι και την λήξη της καραντίνας. Με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το lockdown φτάνει έως τις 11/01/2021. Είναι λοιπόν σίγουρο πως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παραμείνουν σίγουρα σε αναστολή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα.

Επίδομα ανεργίας

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης ολοκληρώθηκε εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021

Από τις 22 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Φεβρουαρίου 2021 στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι μπορεί πάντως να δουν και νωρίτερα τα λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2021.

Αναδρομικά κληρονόμων - Σε δύο κύματα η πληρωμή

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, στις 10 με 15 Γενάρη θα γίνει η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους ενώ μετά τον Φλεβάρη η δεύτερη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ο κ. Βρούτσης για τα αναδρομικά των κληρονόμων τονίζοντας πως «μέσα στις πρώτες 15-20 μέρες του Γενάρη του 2021 θα κάνουμε μια μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα λάβουν τα χρήματα, υπάρχει χρόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επίδομα παιδιού

Τέλος υπενθυμίζεται πως ανοιχτή είναι η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού έτους 2021, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2020 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share