Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

21 Δεκεμβρίου 2020 17:52
e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, στο διαδικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2021.

Τα βήματα είναι τα εξής: (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση - δήλωση θα παραμείνουν για το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας είναι έως την 31η/1/2021.

Παράλληλα διαβάστε και ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν έκτακτο επίδομα.

ΕΦΚΑ: Όλα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

«Με συνέπεια και ευθύνη, ανοίγουμε σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, που επιθυμούν για το νέο έτος.

Πλέον, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν. 4670/2020 έχουν τελειώσει τα πρόσθετα βάρη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4687/2016), που υποχρέωνε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, βάσει του τζίρου τους.

Δημιουργήσαμε ένα απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα για τις παραπάνω κατηγορίες, που βοηθάει έμπρακτα την ανάπτυξη και την παραγωγή και, παράλληλα, τονώνει τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ».

Επίδομα ασθενείας – ΕΦΚΑ: Ποιοι το δικαιούνται αν νοσήσουν από τον κορωνοϊό

Με το κορωνοϊό να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση στην Ελλάδα καθημερινά ανακοινώνονται όλο και περισσότερα κρούσματα τα οποία κάποιοι δεν έχουν συμπτώματα ή κάποιοι διασωληνώνονται.

Συγκεκριμένα όσοι φαίνεται να έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό θα λάβουν επίδομα ασθενείας αλλά από ότι φαίνεται είναι συγκεκριμένοι αυτοί που θα πάρουν αυτά τα χρήματα. Όλα αυτά τα αναφέρονται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ: Αναλυτικά ποιοι το δικαιούνται

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται απρόσκοπτα και σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) νοσήσει από κορωνοϊό, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας.

Λόγω του ότι προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής, λόγω του περιορισμού (με υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ασθενείς-δικαιούχοι ασφαλισμένοι προσκομίζουν τις ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδόθηκαν από τους ιατρούς τους, σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την αποκατάσταση της υγείας τους και την άρση του περιορισμού.

ΕΦΚΑ: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας, η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία, για να καθορίσει τη σοβαρότητα της ασθένειας, που μπορεί να κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα από παντελή έλλειψη συμπτωμάτων (εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής, που ενδέχεται να εργάζεται με τηλεργασία και επομένως δεν δικαιούται επίδομα) έως περιπτώσεις βαριάς νόσησης, που απαιτούν νοσηλεία και να προσδιορίσει τον αντίστοιχο χρόνο αποχής από την εργασία, προκειμένου να καταβληθεί το αναλογούν επίδομα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «τα ανωτέρω έχουν ήδη εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα σε πληθώρα περιπτώσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που νόσησαν και, στη συνέχεια, έχουν ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, σε πείσμα ευφυολογημάτων, που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες, ενίοτε προς άγρα πελατών».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share