Νάξος: Βανδάλισαν το βιβλιοπωλείο «Captain Book» – Η τοπική κοινωνία έσπευσε να το αποκαταστήσει (Εικόνες)

Στόχος αγνώστων έγινε τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής (11/9) το γνωστό και αγαπητό βιβλιοπωλείο «Captain Book», το οποίο βρίσκεται στην ορεινή και ιστορική Απείρανθο της Νάξου. Η πρόσοψη αλλά και οι εξωτερικοί χώροι του καταστήματος έγιναν βορά σε μια πράξη μικροψυχίας και βίας, καθώς καλύφθηκαν με υβριστικά συνθήματα γραμμένα με σπρέι. Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και την απομόνωση της νυχτερινής ώρας, επιχείρησαν να πλήξουν έναν χώρο πολιτισμού, σκέψης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο γραφικό χωριό του νησιού.
Οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου, αντί να λυγίσουν από την τρομοκρατία και τη στοχευμένη αυτή ενέργεια, αντέδρασαν άμεσα και ψύχραιμα μέσα από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με λόγια αιχμηρά και στοχευμένα, έγραψαν χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα με τους φασίστες είναι ότι δεν έχουν μπει ποτέ μέσα σε βιβλιοπωλείο. Περνάνε μόνο απ’ έξω», αποτυπώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πνεύμα και την ιδεολογία πίσω από τέτοιου είδους άθλιες πράξεις. Παράλληλα, συνόδευσαν την ανάρτησή τους με μια φόρτιση συναισθηματική, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Η νύχτα πέφτει στ’ Απεράθου. Κλείνουν όλοι τα μάτια», η οποία συγκίνησε και προβλημάτισε πολλούς χρήστες και κατοίκους.
Η άμεση κινητοποίηση και η συγκινητική στήριξη του νησιού
Η αρχική θλιβερή εικόνα της μουτζουρωμένης πρόσοψης, ωστόσο, δεν κράτησε για πολύ, καθώς η τοπική κοινωνία της Απειράνθου και ολόκληρης της Νάξου έδειξε αστραπιαία τα εξαιρετικά αντανακλαστικά της. Αυτή η πράξη του στείρου βανδαλισμού μετατράπηκε γρήγορα και αυθόρμητα σε μια υποδειγματική εκδήλωση έμπρακτης στήριξης, αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πολιτισμό. Μέσα σε ελάχιστες μόλις ώρες από τη γνωστοποίηση του περιστατικού, απλοί κάτοικοι, τοπικοί φορείς και δραστήριες συλλογικότητες κινητοποιήθηκαν συντονισμένα, ενώ επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νησιού προσφέρθηκαν γενναιόδωρα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκλονιστική, καθώς δεκάδες κάτοικοι έσπευσαν αυτοβούλως στο σημείο για να βοηθήσουν ενεργά στον καθαρισμό και στο βάψιμο του χώρου. Ο τοίχος που λίγες ώρες πριν είχε γίνει καμβάς για τα συνθήματα μίσους άλλαξε εντελώς όψη. Τα σημάδια του βανδαλισμού εξαφανίστηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε ένα όμορφο, ζωντανό έργο τέχνης, μια εντυπωσιακή γοργόνα, η οποία συμβολίζει πλέον τη δύναμη της ζωής και της ανανέωσης απέναντι στη μισαλλοδοξία.
Διαβάστε επίσης
Το ευχαριστώ της διεύθυνσης και το μήνυμα νίκης απέναντι στη βία
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την αποκατάσταση της τάξης, η διεύθυνση του βιβλιοπωλείου «Captain Book» θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της. Έτσι, προχώρησε σε δημόσιες ευχαριστίες προς όλους όσοι στάθηκαν δίπλα τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε δίνοντας το «παρών» με τη φυσική τους παρουσία στον καθαρισμό είτε στέλνοντας θερμά μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας. Το περιστατικό αυτό απέδειξε περίτρανα ότι οι αξίες του πολιτισμού και της αλληλεγγύης είναι βαθιά ριζωμένες στην τοπική κοινωνία, η οποία δεν επιτρέπει σε σκοτεινές πρακτικές να δηλητηριάζουν την καθημερινότητά της.






0 ΣΧΟΛΙΑ