ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές – Μαρουσάκης, Παπαβγούλη και Καλλιάνος προειδοποιούν

Τι προβλέπουν Μαρουσάκης, Παπαβγούλη και Καλλιάνος για τον καιρό
Καιρός: Έρχεται «άρωμα» φθινοπώρου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού, με τη ζέστη των προηγούμενων ημερών να υποχωρεί και τις βροχές να επιστρέφουν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία αρχίζει να πλησιάζει περισσότερο τα φυσιολογικά επίπεδα για τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τη Βόρεια Αφρική προς την κεντρική Μεσόγειο βρίσκεται στο επίκεντρο των μετεωρολόγων. Κλέαρχος Μαρουσάκης, Όλγα Παπαβγούλη και Γιάννης Καλλιάνος περιγράφουν την εξέλιξη του καιρού και τις περιοχές στις οποίες αναμένονται φαινόμενα.

Μαρουσάκης: Βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η χώρα αρχίζει να περνά σε ένα περισσότερο φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο, με την αλλαγή να γίνεται αισθητή από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και να ενισχύεται από την Τρίτη. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ένα βαρομετρικό χαμηλό που προέρχεται από την Αφρική. Καθώς το σύστημα πλησιάζει την ευρύτερη περιοχή, οι πρώτες βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Η εξέλιξη παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, όταν το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα. Βροχές και κατά τόπους καταιγίδες προβλέπονται τότε σε νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν επίσης η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ φαινόμενα προβλέπονται στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο αλλά και στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί, επιστρέφοντας σταδιακά σε επίπεδα περισσότερο συμβατά με την εποχή. Για την Αττική, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει διαστήματα ηλιοφάνειας με νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών βροχών. Η θερμοκρασία θα κινηθεί κοντά στους 32 βαθμούς Κελσίου, πριν η μεταβολή γίνει περισσότερο αισθητή τα επόμενα 24ωρα.

Έρχεται επιδείνωση του καιρού

Παπαβγούλη: Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων

Για αισθητή αλλαγή του καιρού μέσα στη νέα εβδομάδα κάνει λόγο και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Όλγα Παπαβγούλη. Η παρατεταμένη ζέστη των προηγούμενων ημερών αρχίζει να αποτελεί παρελθόν, καθώς από τη Δευτέρα η θερμοκρασία υποχωρεί σε πιο φυσιολογικές τιμές. Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι και η αυξημένη αστάθεια δημιουργούν ένα πιο μεταβαλλόμενο σκηνικό. Νεφώσεις και τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Πρόσκαιρες μπόρες δεν αποκλείονται ούτε στην Αττική, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Η Όλγα Παπαβγούλη στρέφει επίσης την προσοχή στο βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τη Βόρεια Αφρική προς την κεντρική Μεσόγειο και το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σταδιακά τη χώρα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι αναμένεται βαθμιαία ενίσχυσή τους, τοπικά στα 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά υπάρχει πιθανότητα να αγγίξουν πρόσκαιρα ακόμη και τα 7 μποφόρ. Ως προς τη θερμοκρασία, οι τιμές στις περισσότερες περιοχές θα κινηθούν μεταξύ 27 και 31 βαθμών Κελσίου. Κοντά στους 30 με 31 βαθμούς αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα
Τι καιρό θα έχει (EUROKINISSI)

Καλλιάνος: Πυκνώνουν οι νεφώσεις

Άστατο καιρό προβλέπει από την πλευρά του και ο Γιάννης Καλλιάνος, με τις νεφώσεις να αποκτούν μεγαλύτερη έκταση όσο περνούν οι ώρες. Από το μεσημέρι και μετά, τα σύννεφα αναμένεται να πυκνώσουν σε αρκετές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η μεταβολή θα αφορά τμήματα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι βροχές, πάντως, δεν αναμένεται να έχουν γενικευμένο χαρακτήρα. Περισσότερες πιθανότητες για τοπικά φαινόμενα υπάρχουν στα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου, στην ανατολική Στερεά, στην Αττική, στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Στην υπόλοιπη χώρα και ιδιαίτερα στα ανατολικότερα τμήματα, από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγαλύτερα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο εμφανής στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι μέγιστες τιμές αναμένεται να κινηθούν περίπου στους 27 με 30 βαθμούς. Στα δυτικά ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς, ενώ στα Επτάνησα θα βρίσκεται κοντά στους 30.

Για την Αττική, ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει αρχικά λίγες αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν σταδιακά από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3 έως 4 και κατά διαστήματα 5 μποφόρ στον Σαρωνικό και τον νότιο Ευβοϊκό. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους πυκνότερες, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 18 έως τους 28 βαθμούς.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου