Φωτιά στη Βοιωτία: Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά που έφτασε μέχρι την Αττική

Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες προς το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης φέρονται ως υπεύθυνοι για την πυρκαγιά στη Βοιωτία, η οποία κατέκαψε μεγάλη έκταση και επεκτάθηκε μέχρι την Αττική. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προχώρησε στη σύλληψη των δύο ατόμων, τα οποία ταυτοποιήθηκαν έπειτα από την αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.Α.Ε.Ε. πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, προχώρησαν σε αυτοψίες, συγκέντρωσαν ευρήματα και έλαβαν καταθέσεις από μάρτυρες. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας, στο οποίο αποτυπώνονται οι πρώτες στιγμές μετά την έναρξη της πυρκαγιάς. Στο σημείο από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η φωτιά πραγματοποιήθηκε ειδική τεχνική αυτοψία με τη συμμετοχή δικαστικού πραγματογνώμονα και ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Το τεχνικό πρόβλημα που φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά
Από την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων προέκυψε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ότι η έναρξη της φωτιάς συνδέεται με το ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες προς το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης. Όπως αναφέρεται, σημειώθηκε ταλάντωση στους αγωγούς του δικτύου, γεγονός που προκάλεσε σπινθηρισμούς. Οι σπινθήρες φέρεται να έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να προκληθεί η αρχική εστία της πυρκαγιάς, η οποία στη συνέχεια πήρε μεγάλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε από τη Βοιωτία προς την περιοχή της Αττικής.
Η έρευνα των αρχών επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη αλλά και τη λειτουργική κατάσταση του συγκεκριμένου ιδιωτικού δικτύου. Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν δύο ημεδαποί. Ο πρώτος, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, είχε αναλάβει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου, ενώ ο δεύτερος, με την ιδιότητα του εργολάβου, είχε την ευθύνη για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κακουργηματική δίωξη και αναζήτηση τρίτου προσώπου
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειρίζεται τις ανεμογεννήτριες, ο οποίος αναζητήθηκε από τις αρχές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του.
Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση, εξετάζοντας κάθε διαθέσιμο τεχνικό στοιχείο, μαρτυρία και οπτικό υλικό.
Στόχος της έρευνας είναι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά, αλλά και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιπλέον πρόσωπα που ενδέχεται να φέρουν ποινικές ευθύνες για την καταστροφική φωτιά, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Βοιωτία και έφτασε μέχρι την Αττική.






0 ΣΧΟΛΙΑ