ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται χιόνια και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο στόχαστρο

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ΕUROKINISSI)

Πού θα το «στρώσει»

Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού, ο οποίος είναι έτοιμος να υποδεχθεί χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας μετά από μικρή περίοδο καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας.

Ειδικότερα, η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επιδείνωσηε του καιρού, η οποία θα έρθει στη χώρα μας από αύριο, Τρίτη 18 Μαρτίου και την Τετάρτη 19 Μαρτίου, με αισθητή «βουτιά» του υδραργύρου (συνολικά κατά 12℃ με 15℃), με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και με χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά από απόγευμα της Τρίτης έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, ενώ ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για θερμικό σοκ για 48 ώρες.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– Ισχυρές βροχές στη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

– Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν:

– Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης έως και το βράδυ της ίδιας μέρας στα ορεινά, τα ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ, στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

– Από αργά το απόγευμα της Τρίτης έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.

– Την Τετάρτη έως και τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και έως το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.

ΧΙΟΝΙΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ΕUROKINISSI)

Πώς μας επηρεάζει η αφρικανική σκόνη

Όπως εξηγεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε ανακοίνωσή της, δεν είναι ασυνήθιστο η Ελλάδα να επηρεάζεται από την αφρικανική σκόνη. Ωστόσο, «αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί να συμπαρασύρει ρύπους από την ατμόσφαιρα».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία απαριθμεί αρκετές από τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας. Ποιες είναι αυτές;

Επιδράσεις στο αναπνευστικό: Τα σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, ακόμη και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Αλλεργίες & ερεθισμός: Ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει κάτι από αυτά τις τελευταίες μέρες. Επιπλέον, η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ενώ σε άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό: Τα σωματίδια που έβαψαν κόκκινο τον ουρανό μας μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι συμβαίνει με το ανοσοποιητικό: «Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών», αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, η έκθεσή μας στην αφρικανική σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και άλλες ασθένειες.

Η ΕΠΕ υπογραμμίζει ότι «η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου». Αναφέρει, επίσης, ότι στις μεσογειακές χώρες (άρα και στην Ελλάδα) εκτιμάται ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο

Οι αρμόδιοι φορείς συστήνουν να αποφύγουμε τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και την παραμονή σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Μπορούμε, επίσης, να φορέσουμε μάσκα και φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους κρατάμε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά κι αν διαθέτουμε, χρησιμοποιούμε καθαριστές αέρα.

Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να τηρούν τις παραπάνω συστάσεις. Τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, τονίζει το Υπουργείο Υγείας.

Ένα φαινόμενο με διαβαθμίσεις

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που έκανε την εμφάνιση του Αττική μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο από ό, τι φαίνεται από τα στατιστικά που υπάρχουν, συμβαίνει γύρω στις 20 με 30 φορές το χρόνο. Αυτό που φαίνεται ότι είναι ότι έχει διαβαθμίσεις, δηλαδή δεν είναι πάντα το ίδιο. Πέρα από τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφερθούν ιοί, αλλεργιογόνα και μύκητες. Άρα σημαίνει ότι έχουμε ένα μείγμα σε αυτή την μεταφορά, το οποίο μπορεί να επηρεάσει κυρίως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και κατεξοχήν αναπνευστικούς και καρδιαγγειακούς ασθενείς», ανέφερε, τονίζοντας την μεγάλη προσοχή που απαιτείται τις ημέρες αυτές που εκδηλώνεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

«Στο φαινόμενο αυτό υπάρχουν δύο ομάδες. Η μία ομάδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτή που έχει μια προϋπάρχουσα φλεγμονή μέσα στον πνεύμονα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υγιείς δεν έχουν κάποια επίδραση. Η επίδραση αυτή εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος των σωματιδίων και από τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι πρώτα πρώτα είναι να αποφεύγει κανείς να κάνει ασκήσεις σε τέτοιες συνθήκες. Όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτήν την έκθεση καλό είναι να βάλει μια μάσκα υψηλής προστασίας, όχι απλή χειρουργική, γιατί αυτές οι απλές μάσκες δεν έχουν την προστασία που πρέπει και κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Καλό θα είναι να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά σε περιόδους στις οποίες υπάρχει έντονα το φαινόμενο», σημείωσε στη συνέχεια.

Πώς μπορείτε να μείνετε προστατευμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, λάβετε μέτρα:

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
  • Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω, ελαχιστοποιήστε το χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο.
  • Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Συστήνεται να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα σε υπαίθριους χώρους, αθλητικές προπονήσεις ή και αγώνες σε ανοικτούς χώρους (κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια). Μεταφέρετε τέτοιες δραστηριότητες σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες ή αναβάλετέ τις για άλλες ημέρες, εφόσον είναι εφικτό.

– Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων.

– Πάρετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

  • Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α.
  • Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
  • Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
  • Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.

– Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία

– Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες

  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.

– Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.

  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
  • Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
  • Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).