«Δε θα ηρεμήσουμε, μέχρι να πάμε να βρούμε τους νεκρούς μας»: Συγκλονίζουν στο Athensmagazine.gr οι συγγενείς των θυμάτων στη δίκη για το Μάτι

Η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι συνεχίστηκε σήμερα (3/6) και το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για τους κατηγορούμενους για την πυρκαγιά, που στέρησε τη ζωή σε εκατοντάδες συμπολίτες μας στις 23 Ιουλίου 2018.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ένοχοι κυρύχθηκαν 10 από τους 21 κατηγορούμενους, άπαντες για πλημμέλημα, καθώς σειρά από δικαστικά συμβούλια απέρριψαν το αίτημα για κακουργηματικές ευθύνες, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι καταγγελτική για όσα συνέβησαν.
Οι δικαστές αποδέχθηκαν το σκεπτικό ότι οι δέκα καταδικασθέντες, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, συνέβαλαν από τη θέση τους στο να προκληθεί το τραγικό αποτέλεσμα με τους δεκάδες νεκρούς και τους βαριά τραυματισμένους πολίτες, οι οποίοι αφέθηκαν πλήρως αβοήθητοι από τους αρμόδιους. Ωστόσο, έκριναν ότι στις ενέργειές τους δεν υπήρχε δόλος. Δηλαδή, αποφάνθηκαν πως δεν είχαν επίγνωση ή συνείδηση ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους θα οδηγούσαν με βεβαιότητα τους κατοίκους στο Μάτι στον θάνατο. Έτσι, η κατηγορία που τους αποδόθηκε περιορίστηκε σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η οποία συνιστά πλημμέλημα.
Ειδικότερα, οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή, βάσει συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεών τους.
Ποιοι κυρύχθηκαν ένοχοι και πώς συνεχίζεται η δίκη
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους για πλημμεληματικές κατηγορίες, κατά περίσταση, ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή, τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδη (αρχηγό), Βασίλη Ματθαιόπουλο (υπαρχηγό), Ιωάννη Φωστιέρη (Διοικητή ΕΣΚΕ), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών), Χαράλαμπο Χιώνη (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής), Φίλιππο Παντελεάκο (διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), Χρήστο Γκολφίνο (Διευθυντή του «199») και Δαμιανό Παπαδόπουλο (Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης).
Επίσης ένοχος κρίθηκε ο Ιωάννης Καπάκης, τότε ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Ακόμη ένοχος κρίθηκε και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.
Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν οι:
- Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής
- Ηλίας Ψινάκης, τότε δημαρχος Μαραθώνα
- Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (αυτοδιοικητικοί)
- Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης
- Χρ. Δροσοπούλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ
- Γεώργιος Πορτοζουδης, διοικητής της ΥΕΜΣ
- Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ
- Χαράλαμπος Συρογιαννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ
- Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας
Σε απόγνωση για τη μη απόδοση δικαιοσύνης οι συγγενείς των θυμάτων – Όσα είπαν στο Athensmagazine.gr
Η δημοσιογράφος του Athensmagazine.gr, Αναστασία Κολυβά, βρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης, όπου κηρύχθηκαν οι ένοχοι, με τις ποινές τους ασφαλώς να αναμένονται πενιχρές, κάτι για το οποίο δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους οι συγγενείς των θυμάτων.
Η Σοφία Χαμηλοθώρη, αδελφή του Παναγιώτη, θύματος της τραγωδίας, και δικηγόρος κατηγορίας, ανέφερε: «Ήταν άλλη μια απογοητευτική ημέρα. Είχαμε προσμονή για περισσότερους ενόχους, ωστόσο αναγνωρίζουμε, ότι μπήκαν τέσσερις παραπάνω στο κάδρο σε σύγκριση με την πρωτόδικη απόφαση. Θα έπρεπε να μπουν και ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, που κατά την άποψή μου συνετέλεσαν στο αξιόποινο αποτέλεσμα της θανάτωσης σχεδόν 120 ανθρώπων.
Ήταν μια διαδικασία, που εκ νέου δεν κύλησε με κανονικότητα. Τηρήθηκαν μειοψηφίες και πλειοψηφίες, για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Υπήρχε ένταση στη δίκη και άπαντες θα έπρεπε συμβάλουν, ώστε να μην επιτείνουν την ένταση, κάτι που δε συνέβη, καθώς πολλοί προσπαθούσαν χαμηλόφωνα να πουν τα ελαφρυντικά τους, μάλλον με ντροπή και μόνο να τα αναφέρουν.
Αναμένουμε την επόμενη ημέρα, με το δικαστήριο να παρατείνει την αγωνία μας. Θεωρώ, ότι σε ένα σημείο είναι εμπαιγμός αυτό, που συμβαίνει, καθώς για τα ελαφρυντικά πρέπει θεωρητικά να τα έχεις προετοιμάσει, προτού τα προβάλεις».
Διαβάστε επίσης
Τα λόγια της Αθηνάς Μουτάφη «τσακίζουν» καρδιές. «Δυστυχώς δε θα γίνει αυτό, που πρέπει να γίνει. Με τα ψίχουλα δεν ησυχάζει η ψυχή μας. Λείπουν πολλοί από το κατηγορητήριο, οι ποινές θα είναι πάλι μικρές και δε θα ηρεμήσουμε, μέχρι να πάμε να τους βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Το δικό του μήνυμα θέλησε να στείλει ο Άρης Χερουβείμ, που προ καιρού είχε προχωρήσει σε μια μεγάλη εξομολόγηση στην ιστοσελίδα μας. Αναφερόμενος στην Αθηνά Μουτάφη και τη δίκη για το Μάτι, ανέφερε με νόημα: «Αυτή η μάνα δεν είναι σαν τις άλλες. Δεν έχει την ίδια δημοσιότητα και παραδοχή. Έτσι είναι η κατάσταση σε αυτή την χώρα. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες της δίκης, όμως εδώ και επτά χρόνια γίνεται παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Θα δούμε πώς θα πάει κι αν θα συμβεί κάτι θετικό».
Ο Σάκης Μπερέτας έχασε τον πατέρα του στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Athensmagazine.gr. Ο ίδιος βρέθηκε επίσης στη δίκη και σχολίασε αυτό, που βλέπουν άπαντες.
«Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Όλα είναι προκαθορισμένα, η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί σωστά κι αυτό έχει γίνει γνωστό στην κοινωνία μας. Μέσα σε έξι χρόνια έχουμε 219 νεκρούς εν καιρώ ειρήνης και κανείς δεν έχει τιμωρηθεί σε Μάνδρα, Μάτι και Τέμπη. Αυτό δίνει πάτημα σε όσους έχουν ευθύνες να θεωρούν πως, οτιδήποτε κι αν συμβεί, θα γλιτώσουν. Δεν αντιλαμβάνονται, όμως, ότι πίσω από κάθε νούμερο, υπάρχει μια οικογένεια, υπάρχει μια ζωή. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό από υπαίτιους και Δικαιοσύνη, ίσως αλλάξει κάτι», υπογράμμισε.






0 ΣΧΟΛΙΑ