ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ανεπαρκής η εκπαίδευση των σταθµαρχών: Πελατειακές σχέσεις, κενά στη στελέχωση και έλλειψη επαγγελµατισµού γιγαντώνουν τα προβλήµατα στον σιδηρόδροµο

Ανεπαρκής η εκπαίδευση των σταθµαρχών: Πελατειακές σχέσεις, κενά στη στελέχωση και έλλειψη επαγγελµατισµού γιγαντώνουν τα προβλήµατα στον σιδηρόδροµο
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

«Η εκπαίδευση των σταθµαρχών ήταν µακροχρόνια, µπορούσε να κρατήσει και 2 ή 3 έτη, δεν περιοριζόταν σε µερικούς µήνες. Επίσης, οι νεότεροι σταθµάρχες τοποθετούνταν αρχικά σε λιγότερο κρίσιµους σταθµούς και εκπαιδεύονταν δίπλα στους παλαιότερους, ενώ σήµερα δεν υπάρχουν αρκετοί παλαιότεροι µε γνώση». Με αυτά τα λόγια ο ∆ηµήτρης Μακροδηµόπουλος, πρώην αρχιµηχανικός του ΟΣΕ, περιγράφει στην «Κ» την κατάσταση που επικρατούσε στον σιδηρόδροµο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη µέτρηση της παρακµής του. «Οι πελατειακές σχέσεις στον σιδηρόδροµο υπήρχαν πάντα, αλλά σήµερα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη». Οπως επισηµαίνει, «δεν είναι τόσο εύκολο να ρυθµίσεις την κυκλοφορία, όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Απαιτείται πολύ καλή γνώση του γενικού κανονισµού κυκλοφορίας, καθώς τυχαίνουν σύνθετες και αναπάντεχες περιπτώσεις στη διαχείρισή της. Παλαιότερα υπήρχαν µηχανισµοί (σηµαφόροι, αλληλοσύµπλεξη σηµαφόρων και αλλαγών τροχιάς κ.ά.) που σήµερα δεν λειτουργούν λόγω ανυπαρξίας της αρµόδιας υπηρεσίας, που ήταν το τµήµα µεταλλικών κατασκευών».

Οι ελλείψεις του σιδηροδρόµου δεν περιορίζονται µόνο στις ασυντήρητες γραµµές, στις αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις –κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα– ή στα ελλιπή συστήµατα τηλεδιοίκησης και σηµατοδότησης. Επεκτείνονται µέχρι και το ανθρώπινο δυναµικό. Την προηγούµενη εβδοµάδα έγινε γνωστό πως στις 9 Οκτωβρίου, στις 17.44, η αµαξοστοιχία που εκτελούσε το δροµολόγιο Κάντζα – Ανω Λιόσια οδηγήθηκε, έπειτα από λανθασµένη εντολή του ρυθµιστή κυκλοφορίας στο Σιδηροδροµικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), σε λάθος γραµµή και συγκεκριµένα στη γραµµή 3 του µετρό στην περιοχή της ∆ουκίσσης Πλακεντίας. Εκτός από το λάθος του ρυθµιστή κυκλοφορίας, ο ΟΣΕ υποστηρίζει πως και ο µηχανοδηγός δεν επέδειξε αντανακλαστικά, διότι παραβίασε δύο φωτοσήµατα των οποίων οι ενδείξεις προειδοποιούσαν για είσοδο του συρµού στις γραµµές του µετρό.

(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)

Το τελευταίο αυτό περιστατικό έρχεται να διαδεχθεί άλλο συµβάν στους Αγίους Αναργύρους, όπου πάλι µία λάθος εντολή του σταθµάρχη του ΣΚΑ πήγε να οδηγήσει δύο αµαξοστοιχίες του προαστιακού σε τροχιά σύγκρουσης στις 13 Σεπτεµβρίου. Το χειρότερο είναι, όπως αποκάλυψε η «Κ» µε βάση εσωτερικό πόρισµα του ΟΣΕ, πως στην περίπτωση αυτού του περιστατικού, η σταθµάρχης σηκώθηκε από τη θέση της προκειµένου να πάει στην τουαλέτα και συνάδελφός της που την αναπλήρωσε… δεν ενηµερώθηκε για την κίνηση των τρένων. «Αυτό δείχνει µία εικόνα πλήρους διάλυσης», αναφέρει το πρώην στέλεχος του ΟΣΕ.

Ολα τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν έλλειψη επαγγελµατισµού και επιβεβαιώνουν κάτι που διαφάνηκε και µετά το πολύνεκρο δυστύχηµα στα Τέµπη. ∆ηλαδή ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις στην εκπαίδευση του υποστελεχωµένου προσωπικού του ΟΣΕ αλλά και της Hellenic Train. Παράλληλα, συχνά παραβιάζεται από το προσωπικό ο γενικός κανονισµός κυκλοφορίας, ο «ΚΟΚ» του σιδηροδρόµου. Τα ανθρώπινα λάθη που στοίχισαν –µεταξύ άλλων– το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου τη ζωή σε 57 ανθρώπους, επαναλαµβάνονται, ακόµη και σε τµήµατα του σιδηροδρόµου όπου η τηλεδιοίκηση και η σηµατοδότηση λειτουργούν. «Η πρόσληψη σταθµαρχών µε µπλοκάκι µε κύριο προσόν την πρόσβαση σε πελατειακούς µηχανισµούς είναι απαράδεκτη. Οδήγησε στην τραγωδία των Τεµπών, στην παρ’ ολίγον τραγωδία της 13ης Σεπτεµβρίου και σε άλλα συµβάντα που καταγγέλθηκαν µετά τα Τέµπη αλλά και όσα αγνοήθηκαν πριν», αναφέρει ο κ. Μακροδηµόπουλος.

Πόσο σταθμάρχες απασχολούνται;

Σύµφωνα µε πληροφορίες, σήµερα στον ΟΣΕ απασχολούνται µόλις 172 σταθµάρχες, εκ των οποίων 106 τακτικοί υπάλληλοι και 66 µε µπλοκάκι, πρακτική που άρχισε να εφαρµόζεται κυρίως τα τελευταία χρόνια. Πηγές λένε στην «Κ» πως ακόµη δεν έχουν προσληφθεί µέσω ΑΣΕΠ οι 90 εργαζόµενοι (σταθµάρχες, κλειδούχοι κ.ά.) από την προκήρυξη του 2022, µε αποτέλεσµα να απασχολούνται στον οργανισµό άτοµα µε ετήσιες ή και εξαµηνιαίες συµβάσεις. Αυτοί συνήθως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν επενδύουν στον επαγγελµατισµό και στην εξέλιξή τους λόγω της µη µονιµότητάς τους. Η εκπαίδευση του προσωπικού έχει διάρκεια 6-8 µήνες και σήµερα πραγµατοποιείται από 4 εκπαιδευτές. Ωστόσο αποδίδουν τις ελλείψεις στην εκπαίδευση των εργαζοµένων στη µικρότερη εµπειρία των νέων εκπαιδευτών αλλά και στο γεγονός πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεισφέρουν έµπειρα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΣΕ στην προετοιµασία του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, τον προηγούµενο µήνα ο οργανισµός υπέγραψε µνηµόνιο συνεργασίας µε τους γερµανικούς σιδηροδρόµους, το οποίο προβλέπει και την υλοποίηση προγραµµάτων εκπαίδευσης των εκπαιδευτών.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού του ΟΣΕ, οι ώρες εκπαίδευσης είναι επαρκείς. Αυτό όµως που πρέπει να γίνει, και το προβλέπει και σχετική εγκύκλιος, είναι να περνάνε τουλάχιστον ένα χρόνο οι νέοι σταθµάρχες δίπλα σε έµπειρους», επισηµαίνουν στην «Κ» πηγές της Ρυθµιστικής Αρχής Σιδηροδρόµων. Ο οδηγός σπουδών του ΟΣΕ προβλέπει 712 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και 75 ώρες πρακτικής. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτές-εξεταστές των µηχανοδηγών, αυτοί πιστοποιούνται από τη ΡΑΣ. Η Αρχή εκδίδει και τις ευρωπαϊκές άδειες µηχανοδήγησης, ενώ παράλληλα, σε αιφνίδιους ελέγχους αλλά και σε πορίσµατά της, έχει επιβάλει κατά το πρόσφατο παρελθόν και πρόστιµα στην Hellenic Train για ληγµένα ή ελλιπή πιστοποιητικά των µηχανοδηγών.

Τον προηγούµενο µήνα ο ΟΣΕ υπέγραψε µνηµόνιο συνεργασίας µε τους γερµανικούς σιδηροδρόµους για την υλοποίηση προγραµµάτων εκπαίδευσης των εκπαιδευτών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου