Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Σοφία Κουτσούκου: Η πτυχιούχος μητέρα 2 παιδιών που είναι οδηγός νταλίκας

«Μου άρεσε αυτή η δουλειά και αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα»

24 Ιανουαρίου 2024 11:54
Σοφία Κουτσούκου: Η πτυχιούχος μητέρα 2 παιδιών που είναι οδηγός νταλίκας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Σοφία Κουτσούκου είναι μια πτυχιούχος μητέρα δύο παιδιών και οδηγός νταλίκας!

Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, έφερε στο κόσμο το δεύτερο κοριτσάκι της πριν από μερικές εβδομάδες και με συνέντευξή της στη «δημοκρατική», μιλά για την απόφασή της να γίνει τελικά επαγγελματίας οδηγός νταλίκας, κατέχοντας όλα τα απαραίτητα επαγγελματικά διπλώματα. Παράλληλα, η Ελληνίδα γιατρός, Ευανθία Γαλανή, από την Καρδίτσα πολεμά τον καρκίvo με ιοθεραπεία.

Σοφία, τι δουλειά κάνεις;

Είμαι νταλικιέρισσα! Εχω ένα φορτηγό και κάνω μεταφορές εντός κι εκτός Ρόδου.

Πώς αποφασίζει ένα κορίτσι, να κάνει αυτή τη δουλειά;

Αυτό είναι μικρόβιο. Ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Εσύ προφανώς το είχες…

Το είχα από μικρή, μου άρεσε αυτή η δουλειά και αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα. Δύσκολο μεν, αλλά όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται.

Έχεις σπουδάσει όμως άλλο αντικείμενο.

Οι περισσότεροι έχουμε σπουδάσει κάτι άλλο από αυτό που κάνουμε! Εγώ έχω σπουδάσει γλωσσολόγος… Εργάστηκα ως πωλήτρια, έκανα κι άλλες δουλειές, και τελικά κατέληξα στο τιμόνι.

Τι όχημα οδηγείς;

Οδηγώ νταλίκα 16 μέτρων.

Είχες επαφή με το αντικείμενο από πριν;

Ο μπαμπάς μου ήταν σε αυτή τη δουλειά κι έχω εικόνες από μικρή. Με έπαιρνε ταξίδια μαζί του πολλές φορές, περνούσαμε πολλές ώρες μέσα στο φορτηγό.

Πότε αποφάσισες να πάρεις το δίπλωμα για την νταλίκα;

Είχα τελειώσει το Πανεπιστήμιο και είχα κάνει διάφορες άλλες δουλειές όταν αποφάσισα να πάρω το δίπλωμα για την νταλίκα. Το 2010 αποφάσισα να βγάλω τα επαγγελματικά διπλώματα και να ασχοληθώ σιγά σιγά με το αντικείμενο.

Εχεις όλες τις κατηγορίες επαγγελματικού διπλώματος;

Ναι. Και για λεωφορείο και για φορτηγό και για επικαθήμενο…

Πόσα χρόνια οδηγείς επαγγελματικά νταλίκα;

Φέτος ξεκίνησα την νταλίκα, τα προηγούμενα χρόνια οδηγούσα τριαξονικό φορτηγό που είναι μείον έξι μέτρα από την νταλίκα.

Εκτός από… νταλικιέρισσα, είσαι σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών, το ένα μάλιστα είναι λίγων εβδομάδων. Πώς τα συνδυάζεις αυτά; Υποθέτω ότι η δουλειά σου δεν περιορίζεται στο κλασικό οκτάωρο.

Η δουλειά αυτή δεν έχει σταθερό ωράριο. Μπορεί να φύγεις από το σπίτι το χάραμα και να γυρίσεις το βράδυ… Τα καταφέρνω χάρις στην υπομονή και στην κατανόηση του συζύγου μου και στην μαμά και τον μπαμπά που με βοηθούν με τα παιδιά.

Όταν ανακοίνωσες στην οικογένειά σου, στους φίλους σου ότι θες να κάνεις αυτή τη δουλειά, ποια ήταν η αντίδραση;

Αρχικά με κορόιδεψαν! Οι φίλες μου, μου έκαναν καζούρα… Οι γονείς μου, μου είπαν «πού πας να μπλέξεις…». Ο άντρας μου ήταν διστακτικός όταν του ανακοίνωσα ότι ήθελα να βγάλω τα επαγγελματικά διπλώματα. Μου είχε πει «κάντο και βλέπουμε» θεωρώντας ότι δεν θα φτάσω μέχρι το τέλος. Εγώ όμως πίστεψα στον εαυτό μου και στις δυνατότητές μου και να που σήμερα οδηγώ νταλίκα!

Οι άνδρες συνάδελφοί σου πώς σε αντιμετώπισαν όταν μπήκες στο χώρο;

Πολύ καλά. Με γνώριζαν κι από πριν, γνώριζαν τον μπαμπά μου και τον σύζυγό μου… Στην αρχή βέβαια υπήρχε μια αμφισβήτηση και δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρω. Πολλοί θεώρησαν μερικές μέρες μόνο θα αντέξω και μετά θα τα παρατήσω, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι… δεν μασάω!

Πώς είναι μια τυπική ημέρα στη δουλειά σου;

Συνήθως, ξεκινάω να πάω στο λιμάνι. Να δούμε τι καρότσες έχουμε, να τις βγάλουμε από το πλοίο… Αυτό περιλαμβάνει να μπούμε στο καράβι, να «κοτσάρουμε», να βγούμε από το καράβι, να αφήσουμε την κάθε καρότσα, να την «ξεκοτσάρουμε»… Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και 10 φορές. Κι έπειτα να πάρουμε την καρότσα που μας αντιστοιχεί και την πάμε στον προορισμό της. Μπορεί να κουβαλήσουμε μέχρι 40 τόνους μικτό φορτίο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share