Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κλοπή-μαμούθ ελαιόλαδου στη Χαλκιδική - Πάνω από 350.000 ευρώ η αξία των 37 τόνων που έκαναν... φτερά!

Μυστήριο με το πώς τρύπωσαν οι «ποντικοί»

4 Οκτωβρίου 2023 13:01
Κλοπή-μαμούθ ελαιόλαδου στη Χαλκιδική - Πάνω από 350.000 ευρώ η αξία των 37 τόνων που έκαναν... φτερά!
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Κλοπή ελαιόλαδου: Πάνω από 370.000 ευρώ εκτιμάται ότι είναι η ζημιά από την κλοπή ελαιόλαδου που κατήγγειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο, στη Χαλκιδική, το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον τοπικό συνεταιρισμό, είναι άγνωστο πώς οι «ποντικοί» τρύπωσαν στις εγκαταστάσεις – αποθήκες των παραγωγών, οι οποίοι είναι σε κατάσταση απόγνωσης και οργισμένοι.

Περίπου 200 άτομα είναι μέλη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιουργίας στον Πολύγυρο. Τα μέλη του τοπικού συνεταιρισμού προχώρησαν σε μήνυση καταγγέλλοντας το περιστατικό, ενώ αργά το μεσημέρι της Τρίτης, άτομα από το Διοικητικό Συμβούλιο του κλήθηκαν να καταθέσουν στην Αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες.

Κάλεσαν, μάλιστα, την ΕΛ.ΑΣ να εξετάσει τις κάμερες της περιοχής ώστε να εντοπιστούν άμεσα. Το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υπόθεση και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η κλοπή. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που αφαιρέθηκαν οι 37 τόνοι λαδιού, την οποία καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Λάδι όπως… χρυσός

Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα αφού η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο.

Ήδη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 7,50 ευρώ το λίτρο (ιδιωτική ετικέτα) μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο (επώνυμο). Οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές, όπως στο Ηράκλειο, οι παραγωγοί σκέφτονται τη λύση των security στα λιόφυτα και των μικροτσίπ στους καρπούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των καλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών. Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου. Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛ.ΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι «φορτωμένες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share