Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

«Φωτιά» οι τιμές στα βασικά προϊόντα: «Είναι ντροπή να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» - Η απόγνωση γυναίκας μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων (Video)

«Η φέτα από 8 ευρώ πήγε 15 ευρώ και το κασέρι 20 ούτε για μεζέ δεν είναι να τα πάρουμε»

2 Οκτωβρίου 2023 07:53
«Φωτιά» οι τιμές στα βασικά προϊόντα: «Είναι ντροπή να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» - Η απόγνωση γυναίκας μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Η φέτα από 8 ευρώ πήγε 15 ευρώ και το κασέρι 20 ούτε για μεζέ δεν είναι να τα πάρουμε». Αυτά ήταν τα λόγια μίας γυναίκας σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις που έχουν «πάρει φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τα 4 μέτρα για τις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια.

Στα διεθνή χρηματιστήρια η τιμή του σιταριού εκτοξεύθηκε κατά 9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της 10ετίας, ενώ οι ρωσικές απειλές για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εντείνουν τους φόνους για επισιτιστική κρίση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απόφαση της Ινδίας να περιορίσει εξαγωγές ρυζιού. Έτσι, προεξοφλούνται νέες ανατιμήσεις στο ράφι την ώρα που τα τρόφιμα στην Ελλάδα είδαν τις υψηλότερες αυξήσεις τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Είναι ντροπή να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» σχολιάζει μία γυναίκα στην κάμερα του OPEN.

Απλησίαστα απορρυπαντικά και γαλακτοκομικά

«Πρωταθλητές» των ανατιμήσεων αναδεικνύονται τα απορρυπαντικά, όταν μία συσκευασία με ταμπλέτες για πλυντήριο πιάτων από 6,99 πριν από μισό χρόνο, τον Μάρτιο πήγε στα 9,23 ευρώ και τώρα έφτασε τα 13,77 ευρώ – αύξηση 97%.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το τυρί και συγκεκριμένα το κασέρι, που πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, κόστιζε 14,95 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 26,32 ευρώ – αύξηση 76%.

Το κίτρινο τυρί σε φέτες 200 γραμμαρίων, τον Ιανουάριο είχε 3,55 ευρώ, τον Μάρτιο ανέβηκε στα 3,93 και τώρα κοστίζει 4,35 ευρώ – δηλαδή 23% αύξηση.

Μία συσκευασία δημητριακών, που πέρυσι τον Ιούλιο κόστιζε 3,68 ευρώ, τον Ιανουάριο πήγε στα 4,59 και τώρα στα 4,99 ευρώ – αυξημένη κατά 36%.

Αρκετοί καταναλωτές πια, αν και έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρείες, θα κυνηγήσουν τις προσφορές και τις εναλλακτικές λύσεις. Αν κάτι το βρουν σε αρχική τιμή, θα το πάρουν μόνο όταν έχει έκπτωση.

«Έχουν ακριβύνει, αλλά βλέπουμε τις προσφορές πιο πολύ, αν το συγκεκριμένο προϊόν που παίρνεις το έχει σε προσφορά, θα το πάρεις, αλλιώς την επόμενη φορά», δηλώνουν στην κάμερα του MEGA.

Συγκρατημένοι σε κάθε τους αγορά, λένε πως πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ μόνο για τα απαραίτητα, αλλά ακόμα και σε αυτά έχουν αρχίσει τις περικοπές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share