Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Εξοργιστική υπόθεση: Ο ΕΦΚΑ έκοψε επίδομα παραπληγίας φοιτητή και ζητά επιστροφή 30.000 ευρώ - Η αντίδραση των συμφοιτητών του στο ΑΠΘ

Η καταγγελία του φοιτητή με αναπηρία στο 80% προκαλεί σοκ

4 Οκτωβρίου 2023 12:29
Εξοργιστική υπόθεση: Ο ΕΦΚΑ έκοψε επίδομα παραπληγίας φοιτητή και ζητά επιστροφή 30.000 ευρώ - Η αντίδραση των συμφοιτητών του στο ΑΠΘ
Φωτογραφία αριστερά: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μια σοβαρή καταγγελία κάνουν φοιτητικοί σύλλογοι (Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικού και Δασολογίας) του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου η οποία αφορά συμφοιτητή τους. Σύμφωνα με τους φοιτητές, ο ΕΦΚΑ ζητά την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726€ ,που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας φοιτητής του Πολυτεχνείου με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές- οι οποίοι σήμερα κάνουν κινητοποίηση στη 1 μ.μ, στον ΕΦΚΑ Ευόσμου- «μας γεμίζει οργή για άλλη μια φορά να βλέπουμε την βαρβαρότητα αυτού του κράτους να χτυπάει έναν ακόμη συνάδελφο μας.

Δείτε επίσης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς

Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια του, την αποκατάσταση της υγείας του και το μοναδικό επίδομα που πήρε τώρα να του ζητάνε να επιστραφεί και μάλιστα με τόκους (!) Είναι το ίδιο απάνθρωπο και εχθρικό κράτος, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει αφήσει απροστάτευτο το λαό στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που έχουν φέρει το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση, και συνεχίζει να απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και δυσκολιών δεν θα πάρουν πίσω ακόμη και τα ψίχουλα που του έδωσαν! Τα κέρδη τους δεν θα μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας». Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ και ο Ριζοστάστης, ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα.

Στις 8/7/2014 εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ έναν μήνα μετά εξήλθε από τη ΜΕΘ, έπρεπε όμως να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας.

Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα. Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν το μεγάλο βάρος από το κόστος για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας του παιδιού.

Στις 13/1/2015 κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος τετραπληγίας - παραπληγίας στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, η οποία απορρίφθηκε έξι μήνες μετά. Η οικογένεια κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε το 2018 όταν με απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε και χορηγήθηκε το αιτηθέν επίδομα από 13/1/2015 έως την 31/1/2018.

Όμως, οι δοκιμασίες για την οικογένεια δεν σταμάτησαν. Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε ενδοστρεφή δίκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και πέτυχε την ακύρωση της απόφασης χορήγησης του επιδόματος. Σήμερα, ζητούν, από τον φοιτητή πλέον, την εφάπαξ και μάλιστα έντοκη επιστροφή του επιδόματος που χορηγήθηκε πριν από 5 χρόνια και αγγίζει το ποσό των 28.726,18 ευρώ (27.036,40 ευρώ καθαρό κεφάλαιο και 1.689,78 ευρώ τόκοι).

Το αίτημα των φοιτητών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση και να επανέλθει άμεσα η χορήγηση επιδόματος στον 24χρονο στην πληρότητα του. Να διαγραφεί οποιοδήποτε πιθανό χρέος αξιώνουν σε βάρος του ο ΕΦΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες θεραπείες του 24χρονου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ίδιου ή της οικογένειας του. Ο ίδιος και η οικογένεια του να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθώς και όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share