Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ελένη Ψυχούλη: Καθηλώνει για τις καταστροφές στο Πήλιο – «Ήταν εφιάλτης, άκουγα μόνο κραυγές αγωνίας»

«Αυτό το τραύμα δεν φεύγει εύκολα. Ζήσαμε φόβο θανάτου. Πέφτω το βράδυ να κοιμηθώ και το βλέπω σαν ταινία να περνάει από μπροστά μου αυτό και είναι εφιάλτης»

27 Σεπτεμβρίου 2023 15:51
Ελένη Ψυχούλη: Καθηλώνει για τις καταστροφές στο Πήλιο – «Ήταν εφιάλτης, άκουγα μόνο κραυγές αγωνίας»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε η Ελένη Ψυχούλη στην εκπομπή «Ελένη» και την δημοσιογράφο, Κωνσταντίνα Δημοπούλου και καθήλωσε, μιλώντας για τις καταστροφές στο Πήλιο, τις οποίες χαρακτήρισε εφιάλτη.

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος γαστρονομίας, είναι ακόμα σοκαρισμένη, καθώς οι εικόνες της καταστροφής έρχονται διαρκώς μπροστά της. Οι περιγραφές της στην εκπομπή Ελένη και την Κωνσταντίνα Δημοπούλου συγκλονίζουν…

«Αυτό το τραύμα δεν φεύγει εύκολα. Ζήσαμε φόβο θανάτου. Πέφτω το βράδυ να κοιμηθώ και το βλέπω σαν ταινία να περνάει από μπροστά μου αυτό και είναι εφιάλτης, δεν μπορείς να κοιμηθείς. Ήμουν στο χωριό σε πιο ψηλό σημείο, όπου αυτό με έσωσε και ήμουν ολομόναχη. Σε εμάς, το πολύ δυνατό φαινόμενο δεν σταμάτησε για 15 ώρες. 15 ώρες είσαι άυπνος, μαζεύεις νερά μέσα από το σπίτι, χτυπούν τα τηλέφωνα…», είπε αρχικά η Ελένη Ψυχούλη.

«Κατεβαίνω κάτω να δω τι έγινε και είμαστε 15 άνθρωποι σαν τους τρελούς να κοιτάμε μπροστά και δεν ξέραμε που ήμασταν, δεν αναγνωρίζαμε το χωριό. Άκουγα μόνο κραυγές αγωνίας. Έχω στα αφτιά μου την βουή του ποταμού, τη βουή της εκδίκησης της φύσης. Μέχρι να αποδυναμωθεί όλη αυτή η ένταση δεν ήξερες αν θα είναι η δική σου στιγμή», εξομολογήθηκε η Ελένη Ψυχούλη.

Δείτε το βίντεο

Μικρή «ανάσα» στον Βόλο: Υδροποιείται σταδιακά, αλλά ακόμα χωρίς πόσιμο νερό - Στο Πήλιο μετρούν τις πληγές τους (video)

Επιστροφή στους μέχρι πρότινος ρυθμούς της προσπαθεί να βρει η πόλη του Βόλου, μετά τις φονικές πλημμύρες της εβδομάδας που πέρασε.

Το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share