Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο: H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και χάρτες - Σοκάρουν οι εικόνες

Η ανάρτηση του Θοδωρή Γιάνναρου, εντεταλμένου ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

22 Ιουλίου 2023 20:25
Η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο: H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και χάρτες - Σοκάρουν οι εικόνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο προκάλεσε τη δημιουργία πυροστροβίλου και οι εικόνες σοκάρουν. Δείτε παρακάτω βίντεο και χάρτες.

«Η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο φαίνεται ότι σήμερα εξερράγη, παρουσιάζοντας ακραία συμπεριφορά. Στο βίντεο του Giorgos Despotakis φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή του λόφου. Παρατηρήστε τον στροβιλισμλό του αέρα που παρασέρνει τις φλόγες και προσέξτε πως οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου», σημειώνει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε σημερινή του ανάρτηση.

Την ίδια ώρα, ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει σε δική του ανάρτηση:΅Πόσες ακόμα πυρκαγιές θα πρέπει να δούμε να εκρήγνυνται και να μετατρέπονται σε καταστροφικά συμβάντα πριν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τρόπο διαχείρισης;

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, η παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμικό φορτίο και δυσκολία ελέγχου είναι σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας [1]. Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας μας μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

[1] Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ.

ΥΓ. Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη/τοποθέτηση.

Ρόδος – Σοκάρει μαρτυρία κατοίκου: «Πέντε μέρες καιγόμαστε και σήμερα, που καίγονται τα ξενοδοχεία, ξύπνησαν»

Με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη Ρόδο ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, με πολλά έκτακτα δελτία ειδήσεων, το Mega. Σε ένα εξ αυτών με παρουσιάστρια την Βελίκα Καραβάλτσιου το απόγευμα (22/7), δε, μια μαρτυρία κατοίκου του νησιού των Ιπποτών σόκαρε για την μάχη που δίνουν με τις φλόγες. «Πέντε μέρες καιγόμαστε και σήμερα, που καίγονται τα ξενοδοχεία, ξύπνησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ήμουν στο μαγαζί του θείου μου, δούλευα εκεί, είχε πολύ καπνό και ο θείος μου πήγε γρήγορα να πάρει τα σκυλιά του για να φύγει. Έφυγε αυτός μόνος με το αμάξι και εμένα ήρθε να με πάρει ο πατέρας μου. Ακριβώς στον δρόμο που βλέπουμε τώρα στην τηλεόραση άρπαξαν φλόγες γύρω γύρω από το αμάξι και είχε πολλά παιδιά που έκλαιγαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν, είχε πολλές βάρκες, το ελικόπτερο περνούσε από πάνω μας και έριχνε νερό πάνω στα αμάξια. Ο πατέρας μου απλά πάτησε το γκάζι και φύγαμε».

«Οι φλόγες δηλαδή έφτασαν δίπλα μας και πήγαμε και πάνω από τις φλόγες για να ξεφύγουμε, αναγκαστικά, γιατί μας είχαν περικυκλώσει. Καίγονταν γύρω στα πέντε, έξι ξενοδοχεία μεγάλα. Η εκκένωση ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι και αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι έχουν φτάσει στην παραλία και η φωτιά έχει περικυκλώσει το μέρος, όποιος προλαβαίνει φεύγει με βάρκα προς το κέντρο της Ρόδου. Εμείς καταφέραμε με το αμάξι, περνώντας πάνω από τη φωτιά, να φτάσουμε στο σπίτι μας επίσης στο κέντρο της Ρόδου».

«Θέλω να πω ότι η φωτιά καίει το νησί εδώ και πέντε ημέρες και σήμερα είδα τα πρώτα ελικόπτερα να έρχονται. Επίσης, δεν είναι όλα ελληνικά. Ήρθαν από Ιορδανία, από Βουλγαρία και από άλλες χώρες. Πέντε μέρες καιγόμαστε και σήμερα άρχισαν να έρχονται, οι μόνοι που πάλευαν είναι οι πυροσβέστες και οι άνθρωποι που απλά πήγαν να βοηθήσουν σαν εθελοντές. Καμία βοήθεια. Σήμερα, αφού καίγονται τα ξενοδοχεία, ξύπνησαν να κάνουν κάτι και ήρθαν ελικόπτερα και αεροπλάνα » συμπλήρωσε, ακόμα, ο κάτοικος της Ρόδου στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του MEGA το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share