Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Μέσα σε μαύρους σάκους βρήκα τη γυναίκα μου και το παιδί μου» - Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις (Video)

«Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη»

8 Δεκεμβρίου 2022 14:55
Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Μέσα σε μαύρους σάκους βρήκα τη γυναίκα μου και το παιδί μου» - Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις (Video)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκλόνισε σήμερα με την κατάθεσή του στη δίκη για το Μάτι ο Πολωνός Jaroslaw Korzenioski, ο οποίος είχε ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του για διακοπές το 2018, αλλά έχασε γυναίκα και παιδί, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν περιμένοντας, μάταια, βοήθεια αναποδογύρισε και πνίγηκαν. Παράλληλα, με δάκρυα στα μάτια και με έντονη συγκίνηση γυναίκα που επέζησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιέγραψε σήμερα στο δικαστήριο όσα υπέστη ίδια και ο 5,5 ετών γιος της εκείνη την ημέρα, όταν και οι δυο βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα.

«Ήρθαμε να περάσουμε με ασφάλεια όμορφες διακοπές στην Ελλάδα. Όλα ήταν καλά μέχρι τις 23 Ιουλίου. Είδαμε πυκνούς καπνούς και δυνατό αέρα. Είδαμε ένα ελικόπτερο. Ρωτούσαμε αν όλα είναι καλά. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας καθησύχασαν ότι δεν είναι μεγάλη η φωτιά» είπε σήμερα στο δικαστήριο ο μάρτυρας με τη βοήθεια μεταφραστή για να συνεχίσει:

«Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Από μακριά είδα φωτιά και μαύρους καπνούς κοντά στο ξενοδοχείο και διαμαρτυρήθηκα στη ρεσεψιόν. Τότε οι υπάλληλοι μας είπαν να φύγουμε. Αμέσως πήγαμε στα δωμάτιά μας για να πάρουμε παπούτσια και πράγματα.

Εκείνη τη στιγμή είδα νερό να τρέχει στο ξενοδοχείο. Είπα στη σύζυγο μου να πάρει το παιδί και να πάει στην πισίνα, εγώ πήγα στο δωμάτιο να πάρω διαβατήρια. Κατέβηκα και μου είπαν ότι τους έδιωξαν όλους προς Ραφήνα».

«Μέσα σε μαύρους σάκους βρήκα τη γυναίκα μου και το παιδί μου»

Συγκλονισμένος ο κ. Korzenioski αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε για να σώσει τη γυναίκα του και το παιδί του.

Είπε χαρακτηριστικά: «Άρχισα να τρέχω και να τους ψάχνω. Η κατάσταση ήταν τρομερή. Είδα σε μια βάρκα τη γυναίκα και το παιδί. Νόμιζα ήταν οργανωμένη διάσωση. Η σύζυγος μου φώναζε να πάω και εγώ πάνω στη βάρκα. Ήταν πολλά άτομα φοβόμουν να μπω και εγώ. Τους είπα πηγαίνετε εσείς και εγώ θα τα καταφέρω. Ήμουν σίγουρος πως θα σωθεί.

Έπαιρνα το τουριστικό γραφείο να μάθω αν είχαν σωθεί, αν ήταν στη βάρκα. Μου τηλεφώνησε ο αδερφός μου από Πολωνία και μου είπε ότι η σύζυγος μου του είπε ότι ήταν στη βάρκα με το παιδί και ρωτούσε για μένα.

Είπα στον αδερφό μου να της πει να σωθούν και να μην σκέφτεται εμένα. Μου είπε ότι ξαναμίλησε και του είπε ότι δεν είχε άλλη μπαταρία. Όταν τελείωσε η φωτιά γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Καμία βοήθεια. Παρατήρησα κάτι πυροσβέστες και τους είπα για την γυναίκα μου. Τους ακολούθησα».

Ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος λίγο αργότερα έμαθε ότι η οικογένεια του δεν τα κατάφερε γιατί η βάρκα αναποδογύρισε και πνίγηκαν.

«… Πήγαμε μαζί στη Ραφήνα, στο λιμεναρχείο. Με φωνάξανε και με ρώτησαν αν φορούσε κάτι στο λαιμό του το παιδί. Κατάλαβα ότι τους είχαν βρει. Πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τότε η ζωή μου έχει τελειώσει όπως και όλων εδώ. Σας παρακαλώ πολύ για την απονομή δικαιοσύνης, παίρνω χάπια, δεν μπορώ να ζήσω», κατέθεσε ο κ Korzenioski.

«Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο μάρτυρας Παναγιώτης Ντάγκαλος, ο οποίος βρήκε τη σύζυγο του απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητό τους ενώ «από τύχη» όπως είπε ο ίδιος κατάφερε να γλυτώσει όπως και ο μόλις 3,5 ετών γιος του.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε: «Την ημέρα εκείνη μετά το μεσημεριανό φαγητό πέσαμε για ύπνο εγώ και το παιδί εκτός από τη γυναίκα μου. «Μου λέει σήκω κάτι γίνεται. Μυρίζω καπνό. Βγαίνω έξω και βλέπω καπνό στην πλευρά της λεωφόρου Μαραθωνος.

Αγουροξυπνημένος ήμουν και μου πήρε λίγο χρόνο να δω τι θα κάνω. Σκέφτηκα ότι θα είναι μακριά αλλά είπα να ετοιμαστούμε να φύγουμε. Αφήσαμε το παιδί να ξυπνήσει τελευταίο. Το αυτοκίνητο βρισκόταν έξω από το σπίτι στην Περικλέους. Δεν είχαμε ακούσει κάτι που να θυμίζει πυρκαγιά. Καμπάνα, σειρήνα, κάτι στην τηλεόραση. Αρχίσαμε να φορτώνουμε πράγματα στο αυτοκίνητο….

Η γυναίκα μου, μου είπε: «φωτιά είναι πάρε και μια πετσέτα μαζί!». ….Πήγα να μπω στο αμάξι με τη γυναίκα και το παιδί μου. Είδα στην Ποσειδώνος κολλημένα αμάξια. Κάνουμε ένα νόημα στους οδηγούς πιο πίσω ότι έχει μπλοκάρει. Δεν είχα αντιληφθεί ότι η φωτιά ήταν 300 μέτρα πιο πάνω. Στο μεταξύ, ο δυνατός άνεμος έφερνε καύτρες προς το μέρος μας.

Πλησιάζω στο αμάξι από την πλευρά του συνοδηγού μπαίνω μέσα κι έβαλα το κλειδί στο τιμόνι για να βάλω μπροστά το αμάξι να λειτουργήσω τον κλιματισμό. Να μην επηρεαστούμε από τον καπνό. Αυτό σκέφτηκα εκείνη την ώρα» είπε και συμπλήρωσε «ένιωθα ένα κάψιμο από την δεξιά μου πλευρά. Η φωτιά είχα φτάσει σε εμάς. Είχε αρπάξει όλο τον κήπο του σπιτιού που είχαμε μείνει. Ήταν τεράστια, 10 μέτρα ύψος».

«Έβραζε το πρόσωπό μου»

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας ανέφερε πως από το θερμικό κύμα, η δεξιά πλευρά του προσώπου του είχε βράσει. «Τα αυτιά μου, τα χείλη μου είχα φουσκώσει μόνο από τη θερμική ακτινοβολία. Το παιδί και η γυναίκα μου ήταν στα αριστερά μου. Ήμουν φράγμα μπροστά τους.

Μου φωνάζει η γυναίκα μου «το παιδί!» Και το τυλίγω με την πετσέτα. Ανοίγω την πόρτα του οδηγού. Το διπλανό αυτοκίνητο είχε άνθρωπο μέσα. Έτρεχα με όλη μου τη δύναμη προς τη θάλασσα.

Το μέρος που είχα απομνημονεύσει να πάω. Έβλεπα γύρω στα 5-6 μέτρα», ανέφερε ο μάρτυρας λέγοντας πως στη συνέχεια ο ίδιος και μαζί με τον ανήλικο γιο του προσπάθησαν να φτάσουν στη θάλασσα: «Βρίσκω αδιέξοδο γιατί δεν έβλεπα. Στρίβω κι άλλο αδιέξοδο. Βρήκα το δρόμο προς τη θάλασσα με τις φωτιές να πέφτουν πάνω μας.

Τα εγκαύματα μου ήταν στα χέρια και τα πόδια. Ήταν καιόμενα κλαδιά, αν είχαν πέσει στο κεφάλι μου θα πέφταμε επί τόπου με το παιδί. Στο δρόμο για τη θάλασσα βρήκα μια ηλικιωμένη κυρία. Δεν ξέρω αν τα κατάφερε.

Όλα αυτά 50 μέτρα από τη θάλασσα! Με όλη μου τη δύναμη έτρεξα προς τη θάλασσα. Φτάνω και με την κουβέρτα που είχα τυλίξει το παιδί μου, που κάηκε σε πολλά σημεία, μπήκαμε στη θάλασσα και σκεπαστήκαμε με αυτή. Άλλοι που δεν είχαν πετσέτα καιγόντουσαν μέσα στη θάλασσα. Έπεφταν οι καύτρες. Αυτό έγινε 18.40. Ο χρόνος που είχαμε για να διαφύγουμε ήταν αυτό το διάστημα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε για να εντοπίσει τη σύζυγό του. Κατέθεσε χαρακτηριστικά:

«Άρχισα να ρωτάω για τη γυναίκα μου αν την είχε δει. Είχε βραδιάσει και αποφασίσω να την ψάξω. Αφήνω το παιδί μου με τη μητέρα του συναδέλφου μου. Ανέβηκα στη στεριά και δεν την έβρισκα πουθενά στην παραλία. Στη θάλασσα δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από ανθρώπους.

Δεν υπήρχε το λιμενικό, δεν υπήρχα κάποιος να μας σώσει. Μόνο κάποια στιγμή είδα βαρκούλες που προσπαθούσαν να επιβιβάσουν κάποιους ανθρώπους. Είχαν ηρεμήσει κάπως τα πράγματα και αποφασίζω να την ψάξω από το ίδιο μονοπάτι. Βρέθηκα στην λεωφόρο Ποσειδώνος. Αμάξια παντού. Αλλά να καίγονται, αλλά όχι.

Δέντρα να έχουν αρπάξει φωτιά. Πήγα προς το αυτοκίνητο μας. Όσο περπατούσα έβλεπα τα πάντα καμένα. Όταν έφτασα στο αμάξι βρήκα ένα κουφάρι, έναν απανθρακωμένο βράχο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν η γυναίκα μου αυτή. Λέω κάποιος θα παράτησε και θα έπεσε κάτω. Δεν πίστευα ότι είναι το αυτοκίνητο μας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share