Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες αποκαλύψεις για «αόρατα» παιδιά! Η απροθυμία για αναδοχές και οι περίεργες τακτικές - Έλεγχοι σε φορολογικούς «παραδείσους»

Σε τρία επίπεδα η έρευνα για τη δράση του πατέρα Αντώνιου και της παπαδιάς

28 Νοεμβρίου 2022 08:23
Κιβωτός του Κόσμου: Νέες αποκαλύψεις για «αόρατα» παιδιά! Η απροθυμία για αναδοχές και οι περίεργες τακτικές - Έλεγχοι σε φορολογικούς «παραδείσους»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κιβωτός του Κόσμου: Πολλά σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η «λάθος» καταγραφή του αριθμού των παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό. Από τις καταγγελίες, τις επίσημες τοποθετήσεις για 364 «αόρατα» παιδιά ενώ η «Κιβωτός του κόσμου», δηλώνει πως φιλοξενεί 500 παιδιά, στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μόνο 136 από αυτά, τονίζει η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφήνει αιχμές για συμφέροντα.

«136 παιδιά έχει το 10% των παιδιών της χώρας. Το 500 που δηλώνουν πως προκύπτει; Στείλαμε στην κιβωτό τα έγγραφα και μετά άλλαξε το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης για το 60% των παιδιών που είχε μέσα γιατί είχε κάνει «λάθος» δηλώσεις».

Έξι στα δέκα παιδιά δηλώθηκαν «λάθος» από την Κιβωτό, λέει η αρμόδια υφυπουργός. Παράλληλα, μια ενδοοικογενειακή διαμάχη έχει προκαλέσει η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με το μεγαλύτερο αδελφό της καταγγέλλουσας 20χρονης Ευγενίας, Αντώνη, να απαντά και να ισχυρίζεται μάλιστα πως η ίδια η αδελφή του λέει ψέματα.

«Είναι προφανές πλέον , υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται βγαίνουν από τις δημόσιες δομές» προσθέτει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δύο προκαταρκτικές έρευνες διερευνώνται ταυτόχρονα στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο. Η πρώτη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μετά την επώνυμη καταγγελία πρώην παιδαγωγού για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς παιδιών ενώ η δεύτερη πριν από μερικές ημέρες προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αδικήματα. Οι έρευνες πλέον απλώνονται σε δομές της Κιβωτού, σε Αθήνα,Χίο,Ήπειρο,Καλαμάτα και Βόλο.

Έλεγχοι σε φορολογικούς «παραδείσους»

Μια ομάδα οκτώ εξειδικευμένων αστυνομικών και δημόσιων ελεγκτών έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες σελίδες από τα λογιστήρια της Κιβωτού του Κόσμου. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να «σκανάρει» όλες τις δομές και να αναζητά τα απαραίτητα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να δώσει περισσότερα στην έρευνα, καθώς αναμένονται απαντήσεις από την ΑΑΔΕ και από τις τράπεζες, για τις οικονομικές συναλλαγές της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και των στελεχών της στο επίμαχο διάστημα των καταγγελιών.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star, το λογιστήριο της ΜΚΟ παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις Αρχές.

Πιθανότατα σε αυτό να έχει συντελέσει και το γεγονός ότι εδώ και μερικά 24ωρα έχει οριστεί νέα διοίκηση, η οποία προφανώς και θέλει να «καθαρίσει» όσο το δυνατό πιο σύντομα ο οργανισμός και να επικεντρωθεί στην προστασία των παιδιών.

Η νέα αποκάλυψη σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους στην Κιβωτό του Κόσμου, πάντως, ήρθε δια στόματος Σταύρου Μπαλάσκα. Ο συνδικαλιστής της αστυνομίας ανέφερε στο Star ότι οι έρευνες έχουν επεκταθεί τόσο στην Ελβετία όσο και στα νησιά Κέιμαν όπου «ξεψαχνίζονται» offshore εταιρείες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε σχέση με την Κιβωτό του Κόσμου, τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα.

Σε τρία επίπεδα η έρευνα για τη δράση του πατέρα Αντώνιου και της παπαδιάς - Τι ψάχνει τώρα ο εισαγγελέας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις καταγγελίες να έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Έτσι πέραν των δικαστικών ερευνών για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές, η Οικονομική Αστυνομία περνά από «κόσκινο» και τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία ενός 19χρονου, ο οποίος μίλησε για συνθήκες σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, όταν ο ίδιος ήταν φιλοξενούμενος σε δομή της οργάνωσης και ήταν ακόμη ανήλικος.

Παρά την δηλωμένη πρόθεση της παπαδιάς και του πατέρα Αντώνιου, μέσω του δικηγόρου τους, όταν κληθούν από τις εισαγγελικές αρχές να πάνε να καταθέσουν την δική τους αλήθεια, υπάρχει στενή αλλά διακριτική επιτήρηση, προκειμένου να μην γίνει καμία «έκπληξη» μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα όπως μετέδωσε το Mega.

Αναφορικά με τα οικονομικά της δομής, η αστυνομία έχει την πληροφόρηση ότι η Κιβωτός είχε 2 θυρίδες το όνομα της παπαδιάς, η οποία ήταν και η πρόεδρος της Κιβωτού του κόσμου. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα η πληροφόρηση στην αστυνομία για το εάν ανοίχθηκε κάποια από αυτές, την ημέρα που ανακοινώθηκε η αλλαγή του Δ.Σ. και την οποία πληροφόρηση θα λάβει σήμερα η αστυνομία.

Ωστόσο το MEGA και ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχαν αποκαλύψει πως η πρεσβυτέρα ήταν το πρόσωπο το οποίο είχε μεταβεί σε τράπεζα, πολύ κοντά στα κεντρικά της δομής στον Κολωνό, και είχε αφαιρέσει από θυρίδα το περιεχόμενό της.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, είναι έρευνα η οποία βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν «κενά» στην καταγγελία του 19χρονου, καθώς υπάρχει μόνο η μαρτυρία του ίδιου του 19χρονου, αλλά και ενός φίλου του. Δεν υπάρχουν άλλες «χειροπιαστές» αποδείξεις.

Ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες από άτομα, δύο παιδιά φίλους του 19χρονου που ισχυρίζονται ότι ο 19χρονος λέει ψέματα, και δύο εργαζόμενοι της δομής. Το μόνο που μπορούσε να δεθεί προς το παρόν είναι κατηγορίες για κατάχρηση ανηλίκου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share