Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Το μεσημέρι της Τρίτης 22/11 η ανακοίνωση της νέας διοίκησης

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου

22 Νοεμβρίου 2022 09:19
Κιβωτός του Κόσμου: Το μεσημέρι της Τρίτης 22/11 η ανακοίνωση της νέας διοίκησης
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις καταγγελίες όλο και να πληθαίνουν, τόσο για την ίδια τη δομή όσο και για την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα Αντώνιου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους. Παράλληλα σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, πιθανόν το μεσημέρι.

Κιβωτός του Κόσμου: «Με παρενόχλησε σ@ξου@λικ@! Με χρημάτιζε για να είμαι εξαρτημένος από εκείνον» - Σοκάρει η κατάθεση 17χρονου (Video)

Κιβωτός του Κόσμου: Το φως της δημοσιότητας είδε η κατάθεση 17χρονου παιδιού. Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανακαλούνται οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιείται από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

«Με παρενόχλησε σ@ξου@λικ@! Με χρημάτιζε για να είμαι εξαρτημένος από εκείνον»

Από τα έξι του χρόνια φιλοξενήθηκε σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας μαζί με τη μητέρα του η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Όπως υποστηρίζει τον άνδρα που καταγγέλλει τον γνώρισε στην Γ’ Γυμνασίου, όταν πήγαινε στον κέντρο στον Κολωνό και έπαιζαν μπάσκετ.

Κάποια στιγμή μετά το Πάσχα του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα για να τον βοηθήσει να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον μου, ενώ του υποσχέθηκε και παροχή βοήθειας και στη μητέρα του.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ο άνδρας έφυγε από την Αθήνα, όπου ζούσε μόνιμα και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα, όπου ζούσε και το παιδί. Σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο 17χρονις καταγγέλλει ότι του έκανε ασελγείς πράξεις τον παρενόχλησε σεξουαλικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο άνδρας από την «Κιβωτό» του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο. Προσθέτει ότι τον ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο για να εργαστεί ενώ τον εκβίαζε για να μην μιλήσει σε κανέναν για τα όσα βίωνε. Σύμφωνα με το παιδί, ο άνδρας απειλούσε πως είχε τη δύναμη να σταματήσει το επίδομα που έπαιρνε η μητέρα του και να κάνει τον αδερφό του να απολυθεί.

Παράλληλα τονίζει ότι όταν έφερε αντίσταση, ο άνδρας τον έστελνε να κάνει υποτιμητικές δουλειές, ενώ όσο περνούσε ο καιρός, έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να βρίσκεται μαζί του.

Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η καταγγελία ότι ο άνδρας τον κρατούσε μέσα στο δωμάτιό του σαν υπηρέτη και του επέβαλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος και να του βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες. Προσθέτει επίσης ότι ο άνδρας τον χρημάτιζε για να είναι εξαρτημένος από εκείνον.

Πατέρας Αντώνιος - Κιβωτός του Κόσμου: «Είμαι πολύ θλιμμένος - Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν ότι πήραμε τη θέση των γονιών τους»

Πατέρας Αντώνιος - Κιβωτός του Κόσμου: Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος ο οποίος είναι και αυτός που ίδρυσε τον φορέα.

«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν.

Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή» πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».

Ξεσπούν Μιχαηλίδου, Γιαννόπουλος και Σούρας

Σοκαρισμένη δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά ασέλγειας σε βάρος παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μιλώντας στο Open, η υφυπουργός επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Πρέπει να είναι σε ανάδοχες οικογένειες όταν δεν μπορούν να είναι με την ευρύτερη βιολογική τους οικογένεια. Η ανάγκη είναι να πιέσουμε την αποϊδρυματοποίηση. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας.

Σχολιάζοντας αναφορές του ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, ότι εδώ και ορισμένες εβδομάδες είχε γίνει δέκτης αναφορών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «Κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν», τονίζοντας ότι υπάρχει 24ώρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ακόμη ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Νίκος Γιαννόπουλος: «Οι φορείς πρέπει να ελέγχονται»

«Οι φορείς πρέπει να ελέγχονται, αλλά σε εμάς για παράδειγμα γίνονται έλεγχοι όπως και σε άλλα ιδρύματα και μάλιστα πολύ τακτικοί.

Δεν ξέρω αν η Κιβωτός έχει πιστοποίηση, αλλά πρέπει οι φορείς να έχουν πιστοποίηση. Εμένα το ερώτημα μου είναι αν ελέγχονται τα κρατικά ιδρύματα» δήλωσε από την πλευρά του στο OPEN ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Και πρόσθεσε για την αναδοχή και τη διαδικασία :«Υπάρχει πρόβλημα στην παιδική προστασία καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικογένειες για αναδοχή».

Σούρας: Πληροφορήθηκα πολύ σκληρές κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά

Για τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» τοποθετήθηκε και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στον AΝΤ1. Όπως είπε πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, είχε πληροφορηθεί κάποια πράγματα , για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, «τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».

Ανέφερε επίσης πως είχε πληροφορηθεί και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τις διαβίβασε στην Εισαγγελία κι εκείνη με τη σειρά της στην Αστυνομία».

«Στη συνέχεια καλέσαμε τον καταγγέλλοντα, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν κι άλλα παιδιά και εργαζόμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share