Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Εγραφές για καρδιολόγους και άλλες 9 ειδικότητες

Πώς θα κλείσετε ραντεβού για τον Προσωπικό Γιατρό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

21 Οκτωβρίου 2022 10:11
Προσωπικός γιατρός: Εγραφές για καρδιολόγους και άλλες 9 ειδικότητες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει από τους πολίτες η αναζήτηση γιατρών ειδικοτήτων όπως οι καρδιολόγοι, οι πνευμονολόγοι και άλλοι για χρονίως πάσχοντες, ώστε να τους επιλέξουν ως τους προσωπικούς τους γιατρούς. Εδώ και λιγότερες από δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων γιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ και στο τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα για να προγραμματίζουν με αυτούς ραντεβού οι πολίτες.

Σε εξέλιξη είναι ήδη τα ραντεβού με τους υπάρχοντες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, έχοντας ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Σε προσωπικό γιατρό έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν ενσωματωθεί περίπου 3.500 γιατροί. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βρεθεί στην… κορύφωσή της στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς αναμένεται να αυξηθούν πολύ οι διαθέσιμοι γιατροί.

Επίσης, η νέα «δεξαμενή» που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει αρκετά τους πολίτες με χρόνια νοσήματα που έχουν ήδη ως τον «γιατρό τους» τον γιατρό ειδικότητας που τους παρακολουθεί αναλόγως με την πάθησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 100 γιατροί των δέκα νέων ειδικοτήτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η διαδικασία των συμβάσεων των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ απαιτεί περίπου 20 ημέρες. Η πρόσκληση από τον ΕΟΠΥΥ βγήκε στις 11/10, επομένως οι νέοι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να ενσωματωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου. Με την προσθήκη τους το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι γρήγορα οι εγγεγραμμένοι πολίτες θα αυξηθούν.

Προσωπικοί γιατροί μπορούν πλέον να είναι και γιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία, που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αιματολόγοι
  • Γαστρεντερολόγοι
  • Ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι
  • Καρδιολόγοι
  • Νευρολόγοι
  • Νεφρολόγοι
  • Ρευματολόγοι
  • Παθολόγοι ογκολόγοι
  • Πνευμονολόγοι – φυματιολόγοι
  • Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Σε αυτή τη φάση, στην πλατφόρμα αναζήτησης μπορεί κανείς να βρει προσωπικό γιατρό ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Σε αρκετές περιοχές και κυρίως στην Αττική υπάρχει η δυσκολία εύρεσης γιατρού. Το υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι με τις επιπλέον 10 ειδικότητες θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και η πρόσβαση των πολιτών θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι: α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί), γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα. Δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών γιατρών χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Προσωπικός γιατρός: Εγραφές για καρδιολόγους και άλλες 9 ειδικότητες

Δυνατότητα αλλαγής

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για επιλογή ειδικού γιατρού, για παράδειγμα καρδιολόγου, θα φέρει αλλαγές, καθώς πολλοί από τους πολίτες που έχουν ήδη γραφτεί μπορεί να επιθυμούν ως προσωπικό γιατρό κάποιον με συγκεκριμένη ειδικότητα.

Στην περίπτωση που ένας πολίτης έχει ήδη επιλέξει προσωπικό γιατρό και μπει στο σύστημα ο ειδικός γιατρός για το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί, μπορεί να αλλάξει. Βάσει νόμου, οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν προσωπικό γιατρό μία φορά το χρόνο, ωστόσο το πρώτο διάστημα, μέχρι να «τρέξει» το σύστημα και να υπάρχει επάρκεια γιατρών, είναι δυνατή η αλλαγή.

Πακέτο εξετάσεων

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ραντεβού που μπορεί να προγραμματίσει ένας πολίτης στον προσωπικό του γιατρό. Ο προσωπικός γιατρός, εκτός από την ενημέρωση του προσωπικού ιατρικού φακέλου και την καθοδήγηση για θέματα υγείας, θα δίνει και πακέτο εξετάσεων, σε μια προσπάθεια να συνδεθούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας με τον προσωπικό γιατρό. Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν έχουν ακόμη γίνει, πρόκειται όμως για κάτι που έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Υγείας. Οπως προκύπτει όμως από πληροφορίες, εκτός από τις γενικές εξετάσεις (αίματος, ούρων), το check-up θα περιλαμβάνει λιπιδαιμικό έλεγχο, που εκτιμά τυχόν αυξημένα λιπίδια στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έλεγχο για σάκχαρο, «καλή» και «κακή» χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.ά.

Εάν δεν γραφτώ…

Ο νόμος για το σχέδιο του προσωπικού γιατρού περιλαμβάνει ένα σύστημα αντικινήτρων σε περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό. Η έναρξη της ισχύος του έχει πάρει παράταση για την 1η Δεκεμβρίου, αλλά είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και άλλο, μέχρι να μπορούν όλοι οι πολίτες να βρουν γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, όταν είναι να τεθεί σε εφαρμογή, ορίζει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Μετά από κάποιους μήνες η συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις θα αυξηθεί κατά 20%.

Προσωπικός γιατρός: Πώς κλείνουμε ραντεβού

Προσωπικός γιατρός: Εγραφές για καρδιολόγους και άλλες 9 ειδικότητες

Περισσότερα από 1.000.000 ραντεβού σε προσωπικό γιατρό έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν «ανέβει» για την τρέχουσα εβδομάδα (18/10-23/10) 308.000 ραντεβού.

Η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, αφού ο πολίτης εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p).
  • Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον προσωπικό γιατρό σας ή με τη γραμματεία του.
  • Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 5ψήφια 14900, 14884, 14784 (με χρέωση του πολίτη).

Η ηλεκτρονική διαδικασία

Η ηλεκτρονική διαδικασία κλεισίματος ραντεβού έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα της πλατφόρμας των ραντεβού του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:

O πολίτης μεταβαίνει στην ιστοσελίδα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) και επιλέγει «Είσοδος με κωδικούς TAXISnet (Aϋλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού)». Με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν απαιτείται πιστοποιημένος αριθμός κινητού τηλεφώνου για την είσοδο στην υπηρεσία.

  • Εισέρχεται με τους κωδικούς TAXISnet.
  • Εισάγει τον ΑΜΚΑ του.
  • Επιβεβαιώνει τα στοιχεία του.
  • Επιλέγει στο μενού που του εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Νέο ραντεβού με τον προσωπικό μου ιατρό».
  • Στη συνέχεια ο πολίτης βλέπει τις διαθέσιμες ώρες για ραντεβού με βάση το πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού του και επιλέγει τη μέρα και ώρα που επιθυμεί.
  • Τέλος, ο πολίτης διαλέγει τη συγκεκριμένη ώρα που επιθυμεί να κλείσει το ραντεβού του και το δεσμεύει.

Η διάρκεια

Η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι προγραμματισμένη στα 15 λεπτά. Εάν ο πολίτης προγραμματίσει για πρώτη φορά το ραντεβού του στον προσωπικό γιατρό του, η χρονική διάρκεια του ραντεβού του θα είναι 30 λεπτά, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ).

ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

  • 10 νέες ειδικότητες γιατρών εντάσσονται ως προσωπικοί από τα τέλη Οκτωβρίου
  • 4,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό
  • 3.500 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα
  • 100 γιατροί περίπου των νέων ειδικοτήτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον
  • 1.000.000 ηλεκτρονικά ραντεβού και πλέον έχουν προγραμματιστεί
  • 308.000 ραντεβού την εβδομάδα 18/10-23/10
  • 3 τρόποι για προγραμματισμό ραντεβού σε προσωπικό γιατρό
  • 14900, 14884, 14784 οι πενταψήφιοι αριθμοί προγραμματισμού ραντεβού
  • 15 λεπτά η διάρκεια των ραντεβού σε προσωπικό γιατρό
  • 30 λεπτά το πρώτο ραντεβού στον προσωπικό γιατρό
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share