Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

«Πειθαρχικό» για τους Ιατροδικαστές στην υπόθεση της Πάτρας; Ο Υπουργός, η επιστολή και οι «πλημμέλειες» - Τι θα γίνει αν εντοπιστεί «δόλος» (Video)

Τι αναφέρει επί λέξει το άρθρο του νόμου 3772/2009

23 Ιουνίου 2022 08:55
«Πειθαρχικό» για τους Ιατροδικαστές στην υπόθεση της Πάτρας; Ο Υπουργός, η επιστολή και οι «πλημμέλειες» - Τι θα γίνει αν εντοπιστεί «δόλος» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αντιδιαστολή στο πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά, των δυο έμπειρων ιατροδικαστών στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, που στο πόρισμά τους μιλούν για εγκληματική ενέργεια στο θάνατο και των άλλων δυο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου, με τα προηγούμενα πορίσματα που απέδιδαν σε παθολογικά αίτια τους θανάτους, γεννά αβίαστα έναν προβληματισμό: Έκαναν λάθος οι δυο προηγούμενοι ιατροδικαστές ή ενήργησαν σκόπιμα; Η απάντηση στο ερώτημα δημιουργεί ήδη το υπόστρωμα όχι μιας αλλά δυο ερευνών.

Της μιας με χαρακτηριστικά πειθαρχικού ελέγχου και της άλλης με στοιχεία ποινικής έρευνας από τους αστυνομικούς και την εισαγγελία. Στην πρώτη αρκούν στοιχεία πλημμέλειας ή αμέλειας για να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, στη δεύτερη στοιχεία δόλου που να οδηγούν σε ενδείξεις διάπραξης ποινικού αδικήματος.

«Δόλος»

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κατατείνουν μεν στην ύπαρξη λαθών στις δυο πρώτες ιατροδικαστικές, πλήν δεν υπάρχει κανένα ίχνος δόλου εκ μέρους των ιατροδικαστών που συνέταξαν τις εκθέσεις περι παθολογικών αιτιών θανάτου:

“Δεν εντοπίζεται αυτή τη στιγμή κανένα τέτοιο στοιχείο. Απλώς ουδείς, τότε, μπορούσε να πιστέψει ότι μια μάνα (αν τελικά αποδειχτεί) έκανε κακό στα παιδιά της. Γι’ αυτό η δουλειά των ιατροδικαστών έγινε ενδεχομένως περισσότερο διεκπεραιωτικά”, εκτιμά αρμόδια πηγή. Όλα βέβαια είναι στα χέρια των δυο εισαγγελέων που εποπτεύουν την προκαταρκτική εξέταση και που τελικά και εν πλήρη αρμοδιότητα θα αποφασίσουν.

Πλημμέλειες

Αντίθετα είναι δια γυμνού οφθαλμού ορατές οι πλημμέλειες στις δυο εκθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτές, ελλείψει δόλου, οδηγούν στην κατεύθυνση της πειθαρχικής έρευνας , την οποία είχε ουσιαστικά ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη, στην κατεύθυνση της αναζήτησης του τι μέλλει γενέσθαι με τους θανάτους τω παιδιών και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η επιστολή ειχε σταλεί αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση.

Προφανώς εκκρεμούσε βέβαια και το νέο πόρισμα των δυο ιατροδικαστών που θα έθετε τις βάσεις για τυχόν αστοχίες.

Νέα επιστολή για τους ιατροδικαστές

Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον κ. Καρακούκη, με την οποία ρητώς θα ζητεί να γίνει πειθαρχικός έλεγχος για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το θάνατο των δυο πρώτων κοριτσιών που χάθηκαν, της Μαλένας (ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα- Ιούλιος 2019) και της Ίριδας (ιατροδικαστής Τσόλια- Μάρτιος 2020) και να διακριβωθεί τι συνέβη με αυτές βάσει του νόμου 3772/2009 /άρθρο 6.

Με βάση αυτό το άρθρο ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Αθηνών διεξαγάγει έρευνα αφού όπως προκύπτει προΐσταται όλων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών!

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Αθηνών έχει καθήκοντα ελέγχου των ενεργειών των ιατροδικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αφού όπως αναφέρεται επί λέξει “ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των Τοπικών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών έχουν τις αρμοδιότητες των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων αντιστοίχως και τις πάσης φύσεως αρμοδιότητες που προσήκουν στους λοιπούς υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοντα αυτά, όπως αρμοδιότητες πειθαρχικού χαρακτήρα, σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης των ιατροδικαστών και του λοιπού προσωπικού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Εν ολίγοις ο επικεφαλής έχει δικαίωμα και πειθαρχικού ελέγχου αφού η νομική δυνατότητα είναι σαφής αλλά και ελέγχου εσωτερικού της ορθότητας των αναφορών και των εκθέσεων. Αυτό προφανώς διερευνά εξ αρχής ο κ. Καρακούκης, όπως απορρέει από τη νομική πρόβλεψη.

Το άρθρο του νόμου 3772/2009 αναφέρει επί λέξει:

Άρθρο 6

Προϊστάμενοι

1.Οι προϊστάμενοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών επιλέγονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο των ιατροδικαστών κατ’ απόλυτη εκλογή, ύστερα από εκτίμηση των στοιχείων του υπηρεσιακού φακέλου των κρινομένων.

α) Το υπηρεσιακό συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστώσει τη συνδρομή των ουσιαστικών προσόντων, λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, από τα οποία προκύπτει η δραστηριότητά του στην υπηρεσία, η πρωτοβουλία του, η άσκηση καθηκόντων ως προϊσταμένου και η ικανότητα παρακίνησης των υφισταμένων του για αυξημένη απόδοση στην υπηρεσία.

β) Προτιμώνται οι υποψήφιοι για τους οποίους προκύπτει από τα προσωπικά τους μητρώα, με βάση συγκεκριμένα πραγματικά στοιχεία, ότι επέδειξαν υψηλότερη έναντι των λοιπών υποψηφίων πρωτοβουλία, διοικητική ικανότητα και δραστηριότητα στην υπηρεσία. Αιτιολογία απαιτείται μόνον σε περίπτωση παραλείψεως υποψηφίου που υπερέχει καταδήλως του επιλεγέντος.

2.α) Για τη θέση προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κρίνονται Ιατροδικαστές Α’ τάξεως με δεκαπενταετή τουλάχιστον συνολική υπηρεσία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Για την επιλογή στη θέση προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών λαμβάνονται υπόψη κατά κύριο λόγο τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου κάθε κρινόμενου ιατροδικαστή, από τα οποία εκτιμώνται ιδιαίτερα η άρτια επαγγελματική κατάρτιση και οι επιστημονικές γνώσεις, η δραστηριότητα στην υπηρεσία, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών, η ευχέρεια προγραμματισμού και συντονισμού, η ικανότητα παρακίνησης των υφισταμένων για την επίτευξη στόχων.

Επίσης, συνεκτιμώνται η τυχόν συγγραφική δραστηριότητα σε συναφή για τη λειτουργία ή τη δραστηριότητα της υπηρεσίας θέματα, η συμμετοχή σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών που συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής.

β) Για τη θέση προϊσταμένου Περιφερειακής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κρίνονται Ιατροδικαστές Α’ τάξεως ή αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, Ιατροδικαστές Β’ τάξεως με έξι έτη υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν.

γ) Για τη θέση προϊσταμένου Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κρίνονται Ιατροδικαστές Α’ τάξεως και εάν δεν υπάρχουν Β’ τάξεως και αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν Γ’ τάξεως με τρία έτη υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό.

3.Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών προΐσταται όλων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και, ιδίως, συντονίζει, παρακολουθεί και επιβλέπει το έργο τους, συγκεντρώνει τα αναγκαία για το σκοπό αυτόν στοιχεία που αποστέλλουν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, παρέχει τις αναγκαίες οδηγίες και εντολές και προβαίνει σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την άσκηση εποπτείας προς το σκοπό της ταχείας και εύρυθμης λειτουργίας τους.

Το μήνα Μάϊο εκάστου έτους, υποβάλλει στον Υπουργό Δικαιοσύνης έκθεση στην οποία καταγράφονται οι δραστηριότητες του προηγούμενου ημερολογιακού έτους των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και περιλαμβάνονται προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας τους και της αποτελεσματικότητάς τους.

4.Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των Τοπικών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών έχουν τις αρμοδιότητες των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων αντιστοίχως και τις πάσης φύσεως αρμοδιότητες που προσήκουν στους λοιπούς υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοντα αυτά, όπως αρμοδιότητες πειθαρχικού χαρακτήρα, σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης των ιατροδικαστών και του λοιπού προσωπικού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share