Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα (13/6) - Αναλυτικά το ωράριο των σούπερ μάρκετ! Οι αλλαγές στα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν το μετρό και το τραμ

Τι ισχύει για την πληρωμή όσων εργαστούν

13 Ιουνίου 2022 08:06
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα (13/6) - Αναλυτικά το ωράριο των σούπερ μάρκετ! Οι αλλαγές στα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν το μετρό και το τραμ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Του Αγίου Πνεύματος σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, ενώ διαφοροποιήσεις θα εφαρμοστούν σήμερα στα δρομολόγια του μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και του τραμ.

Ενώ, άστατο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού σήμερα, Δευτέρα (13/6), ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, με τους Σάκη Αρναούτογλου, Κλέαρχο Μαρουσάκη και Γιάννη Καλλιάνο να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φιανομένων.

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, είναι η αργία του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, επειδή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες για τον ιδιωτικό τομέα, ανοιχτά θα είναι καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Πολλοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι, όμως, που έχουν υιοθετήσει το καθεστώς της αργίας για του Αγίου Πνεύματος. Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα καταστήματα;

Αργία για του Αγίου Πνεύματος έχουν καθιερώσει οι εμπορικοί σύλλογοι:

  • Θεσσαλονίκης
  • Πάτρας
  • Λάρισας
  • Τρικάλων
  • Κομοτηνής
  • Ναυπλίου
  • Μυτιλήνης
  • Σερρών

Σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν κανονικά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, καθώς έχει καθιερωθεί ως τραπεζική αργία. Κλειστές θα είναι και οι υπηρεσίες του δημοσίου.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Τι ισχύει για την πληρωμή όσων εργαστούν

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) όσοι εργαστούν αυτή τη μέρα θα πληρωθούν ως εξής:

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας σύμφωνα με το kepea.gr.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε μετρό και τραμ

Τροποποιήσεις στις χρονοαποστάσεις στα δρομολόγια του μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και του τραμ θα υπάρξουν σήμερα Δευτέρα (13/6), ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ οι χρονοαποστάσεις των δρομολογίων του μετρό και του τραμ θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στη Γραμμή 1 από τις 05:30 έως τις 23:30 στα 10,5' και τις λοιπές ώρες λειτουργίας στα 15'.
  • Στις Γραμμές 2 & 3 κατά το χρονικό διάστημα 06:00-17:30 στα 5', 17:30-20:00 στα 6', 20:00-22:00 στα 7' και κατά τα διαστήματα 05:30-06:00 και 22:00-00:20 στα 10'.

Οι συχνότητες των δρομολογίων προς και από το Αεροδρόμιο δεν θα μεταβληθούν.

Στο Τραμ από τις 05:30 έως τις 22:00 στα 12' και από τις 22:00 έως τις 00:30 στα 15'.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share