Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία - Το μήνυμα προς την γενική διευθύντρια της UNESCO

Η Ωντρέ Αζουλέ θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές

21 Απριλίου 2022 17:32
Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία - Το μήνυμα προς την γενική διευθύντρια της UNESCO
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ωντρέ Αζουλέ, είχε την Μ. Πέμπτη (21/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το οποίο είναι και χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόνισε ακόμη ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

μητσοτακησ-κυριακοσ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τουρκική πρόκληση δίχως προηγούμενο: «Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγιά Σοφιά, όταν εκείνοι ασχολούνταν με την πανδημία»

Την επομένη της κατακραυγής που προκάλεσε και στην Τουρκία ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης στην Αγιά Σοφιά, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν δίστασε να απειλήσει, ουσιαστικά, ότι η μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί ήταν μόνο η αρχή!

«Επειδή είπαν δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας. Ξέρετε τι κάναμε όταν ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε.

Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σοϊλού, όμως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Συνέχισε όμως αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και στο φυσικό αέριο, ισχυριζόμενος ότι… όλα ανήκουν στην Τουρκία! «Ας ασχοληθούν οι ΗΠΑ μαζί μας, όπως και η Ευρώπη. Κάναμε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να φοβηθούμε κανέναν στον κόσμο που δείξαμε την ισχύ μας και είπαμε αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είμαστε οι ιδιοκτήτες του», είπε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share