Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς - Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

Πώς θα γιορτάσουμε εν μέσω πρωτοφανούς ρεκόρ κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης Όμικρον

31 Δεκεμβρίου 2021 07:45
Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς - Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μέτρα: Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον και της Πρωτοχρονιάς ισχύουν νέοι περιορισμοί που στοχεύουν στην αναχαίτηση της πανδημίας και την προστασία των Ελλήνων πολιτών κάθε ηλικίας.

Από εχθές Πέμπτη 30/12 μεταβλήθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού, ενόψει και του αποψινού ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει την Ελλάδα και σχεδόν όλον τον πλανήτη οδήγησε την κυβέρνηση να προβεί σε επίσπευση εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/12) ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, βαριές «καμπάνες» προβλέπουν τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από χθες Πέμπτη σε εστίαση και διασκέδαση και έχουν στόχο να περιορίσουν τη διασπορά των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Στο επίκεντρο η εστίαση

Η εστίαση και γενικότερα η διασκέδαση βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του κυβερνητικού σχήματος. Έτσι, μετά την ανάλυση των κρουσμάτων και της εισηγήσεις των ειδικών, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους ενώ θεσπίζονται και νέοι κανονισμοί με στόχο να προστατευτούν πελάτες και εργαζόμενοι.

Οι νέοι κανονισμοί

  • Τα μαγαζιά θα λειτουργούν έως τις 12:00μ.μ., αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς όρθιους.
  • Επιβάλλεται το ανώτερο όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, ενώ θα υπάρξουν και αποστάσεις μεταξύ των λοιπών τραπεζοκαθισμάτων.
  • Απαγορεύεται πλήρως η μουσική.

Τι ισχύει για το αποψινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Μόνο για το αποψινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς τα μαγαζιά θα λειτουργούν ως τις 02:00, αλλά με όλα τα παραπάνω μέτρα σε ισχύ.

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης υπό τη μορφή πάρτι, είτε ιδιωτικά είτε σε δημόσιο χώρο, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλα σημεία και η διασπορά του κορωνοϊού.

Επίσης, συστήνεται πριν τα οικογενειακά τραπέζια σε σπίτια, οι καλεσμένοι να προβαίνουν σε διαγνωστικό τεστ.

Πρόσθετες συστάσεις

  • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εξέτασης (rapid test, PCR test), ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Συναντήσεις όσο το δυνατόν μικρών ομάδων ατόμων κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.
  • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test).
  • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερόμενα μέτρα φυσικής απόστασης, η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η απολύμανσή τους, η αναπνευστική υγιεινή και πάνω απ' όλα η μειωμένη παραμονής σε κλειστούς χώρους.
  • Είναι πασιφανές πως οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
  • Τέλος, το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Τα λοιπά μέτρα

  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, ενώ αν δεν τηρηθεί το μέτρο οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλισμένων των θυρών.
  • Επιβάλλεται η υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή της διπλής μάσκας, σε σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), όπως και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 48 ωρών.
  • Επαναφορά της τηλεργασίας τόσο στους δημόσιους φορείς όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες έως το 50%, καθώς το και κυλιόμενο ωράριο.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share