Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε επιτήρηση Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα - Εξετάζονται ύποπτα κρούσματα (Video)

Στις περιοχές αυτές υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον

8 Δεκεμβρίου 2021 00:23
Μετάλλαξη Όμικρον: Σε επιτήρηση Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα - Εξετάζονται ύποπτα κρούσματα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον να θεωρείται θέμα χρόνου και στην Ελλάδα, η χώρα μας προσπαθεί να λάβει κάθε ικανό μέτρο ώστε να αντιμετωπίσει την επέλασή της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όλα τα πρόσφατα θετικά δείγματα που έχουν ένα συγκεκριμένο μοριακό χαρακτηριστικό που δείχνει την μετάλλαξη Όμικρον έχουν συλλεχθεί και επανεξετάζονται. Στόχος να εντοπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τυχόν κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα σε υγειονομική επιτήρηση

Η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε στενή υγειονομική επιτήρηση, αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Τα δείγματα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο μοριακό προφίλ, χαρακτηρίζονται «ύποπτα».

Τα δείγματα αναλύονται από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξέταση όλων των πρόσφατων δειγμάτων σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και θα τα αλληλουχήσουμε όλα» αναφέρει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.

Κόκκινος συναγερμός για την μετάλλαξη «Όμικρον»: «Μπορεί να μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 2020!» - Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και στα αντισώματα;

Όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», τόσο φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τον παθολόγοςειδικός στις λοιμώξεις Γιώργο Παππάς να προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 2020! Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία λεπτά, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, εξετάζονται δύο νέα ύποπτα κρούσματα «Όμικρον» στην Αθήνα.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και στα αντισώματα από προηγούμενη νόσηση;

Κόκκινος υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στην Βρετανία, που δεν σταματά να μετρά νέα κρούσματα της παραλλαγής κορωνοιού Όμικρον, στη σκιά μίας ανησυχητικής έκθεσης για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη να είναι ανθεκτική στα αντισώματα.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η χώρα καταγράφει 135 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αγγλία ενώ ακολουθεί η Σκωτία.

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, οργανισμός αντίστοιχος με αυτόν του ΕΟΔΥ, στην εσωτερική ταξινόμηση κινδύνων που πραγματοποιεί έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για την παραλλαγή Όμικρον διότι, όπως αναφέρεται, θεωρητικά, και με βάση τις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στην παραλλαγή, μπορεί να ανθίσταται στα αντισώματα, τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενη λοίμωξη.

Δηλαδή, τονίζεται ο κίνδυνος επαναλοίμωξης όπως έχουμε δει στην Νότια Αφρική ενώ παράλληλα το στέλεχος μπορεί να είναι ανθεκτικό και στα κοκτέιλ αντισωμάτων που συνταγογραφούνται από το βρετανικό σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα μπορούν μεν να εμποδίσουν την λοίμωξη ή την επαναλοίμωξη αλλά θα μπορούν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση ή το θάνατο.

Έρχεται επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με πρόστιμα και όχι αναστολή εργασίας - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών αλλά και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου. Κι αυτό, για να μη στερηθεί τις υπηρεσίες τους η Πολιτεία αλλά… οι ίδιοι, ένα μέρος των αποδοχών τους. Εξετάζεται η συνταγματικότητα αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση του προστίμου στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κορωνοϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share