Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022

Συναγερμός στην Αθήνα: Διαγνώστηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον τα δύο ύποπτα κρούσματα!

Έντονη ανησυχία στην πρωτεύουσα

6 Δεκεμβρίου 2021 12:52
Συναγερμός στην Αθήνα: Διαγνώστηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον τα δύο ύποπτα κρούσματα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τη μετάλλαξη Όμικρον διαγνώστηκαν τα δυο ύποπτα κρούσματα που είχαν τεθεί τα προηγούμενα 24ωρα στο μικροσκόπιο των ερευνητών της χώρας μας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα δύο κρούσματα που βρίσκονται στην Αθήνα και έφτασαν στη χώρα από χώρες της νότιας Αφρικής πριν την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης, επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Τα κρούσματα είχαν ήπια συμπτωματολογία και γι' αυτό υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο. Τα δύο νέα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον 40χρονο άνδρα στην Κρήτη που είναι ο «ασθενής μηδέν» της Όμικρον στη χώρα.

Κόκκινος συναγερμός για την μετάλλαξη «Όμικρον»: «Μπορεί να μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 2020!» - Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και στα αντισώματα;

Όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», τόσο φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τον παθολόγοςειδικός στις λοιμώξεις Γιώργο Παππάς να προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 2020! Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία λεπτά, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, εξετάζονται δύο νέα ύποπτα κρούσματα «Όμικρον» στην Αθήνα.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και στα αντισώματα από προηγούμενη νόσηση;

Κόκκινος υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στην Βρετανία, που δεν σταματά να μετρά νέα κρούσματα της παραλλαγής κορωνοιού Όμικρον, στη σκιά μίας ανησυχητικής έκθεσης για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη να είναι ανθεκτική στα αντισώματα.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η χώρα καταγράφει 135 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αγγλία ενώ ακολουθεί η Σκωτία.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, οργανισμός αντίστοιχος με αυτόν του ΕΟΔΥ, στην εσωτερική ταξινόμηση κινδύνων που πραγματοποιεί έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για την παραλλαγή Όμικρον διότι, όπως αναφέρεται, θεωρητικά, και με βάση τις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στην παραλλαγή, μπορεί να ανθίσταται στα αντισώματα, τόσο από τα εμβόλια όσο και από προηγούμενη λοίμωξη.

Δηλαδή, τονίζεται ο κίνδυνος επαναλοίμωξης όπως έχουμε δει στην Νότια Αφρική ενώ παράλληλα το στέλεχος μπορεί να είναι ανθεκτικό και στα κοκτέιλ αντισωμάτων που συνταγογραφούνται από το βρετανικό σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα μπορούν μεν να εμποδίσουν την λοίμωξη ή την επαναλοίμωξη αλλά θα μπορούν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση ή το θάνατο.

κρουσματα-κορωνοιοσ

Έρχεται επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με πρόστιμα και όχι αναστολή εργασίας - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών αλλά και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου. Κι αυτό, για να μη στερηθεί τις υπηρεσίες τους η Πολιτεία αλλά… οι ίδιοι, ένα μέρος των αποδοχών τους. Εξετάζεται η συνταγματικότητα αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση του προστίμου στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κορωνοϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share