Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός! Στο τραπέζι μίνι lockdown - Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους

Όλα όσα εξετάζονται

27 Νοεμβρίου 2021 00:05
Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός! Στο τραπέζι μίνι lockdown - Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Ενώ, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να θωρακιστούν έναντι του σφοδρού τέταρτου κύματος της πανδημίας, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, έρχεται να σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη

Τα αυξανόμενα κρούσματα στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ έφεραν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να προσπαθεί να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, τη διάδοση δηλαδή κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, όπως την ονόμασε επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εντός της επικράτειάς της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό πως διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Αμέσως, η Ευρώπη των «27» αποφάσισε να αναστείλει για τον λόγο αυτόν, μέχρι νεωτέρας, τις πτήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ο φόβος της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μια νέα παραλλαγή, που παρουσιάζει περισσότερες μεταλλάξεις από όσες έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, θα μπορούσε να σαρώσει την υφήλιο, όπως συνέβη με την παραλλαγή Δέλτα.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια την παραλλαγή Όμικρον;

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημείωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να προβλεφθεί αν θα χρειαστεί μια προσαρμογή στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την παραλλαγή Όμικρον, και πώς μπορεί να συμβεί αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αν η έκκληση για εμβολιασμό και για χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες έμοιαζε επιβεβλημένη εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα, μια πιθανή γενικευμένη διάδοση της παραλλαγής καθιστά τον εμβολιασμό αυτών των ομάδων επιτακτικό.

Στο τραπέζι μίνι lockdown - Σενάρια για μέτρα και για εμβολιασμένους

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον φέρνει σκέψεις για μέτρα στο τραπέζι που θα στοχεύουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για ψώνια, εστίαση αλλά και επαναφορά μάσκας.

Παρότι τα μέλη της Κυβέρνησης διαμηνύουν καθημερινά σε όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κατηγορηματικά καμία περίπτωση για lockdown, εν τούτοις φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον και η ραγδαία εξάπλωση της φέρνει στο τραπέζι σενάρια μέτρων που θα στοχεύουν κυρίως στο να χτυπήσουν και να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το σωτήριο τσίμπημα αλλά και τους εμβολιασμένους προκειμένου να βάλουν φρένο στη ραγδαία εξάπλωση της.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν ακόμη κι από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, όπου δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε με rapid test αι έτσι θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.
  • Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα όπου θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.
  • Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.
  • Επιπλέον δεν αργεί να έρθει η χρήση υποχρεωτικής διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι μάλιστα η μία από τις δύο να είναι FFP ή N95.
  • Παράλληλα εξετάζεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και σε λοιπές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα είναι με την επίδειξη αρνητικού rapid test-, καθώς λόγω των συνθηκών της συγκεκριμένης εξυπηρέτησης είναι αρκετά στενή η επαφή με τον πελάτη.

Μέτρα και για εμβολιασμένους;

Το μέτρο εκείνο που εξετάζεται και για τους εμβολιασμένους, έχει να κάνει περισσότερο με την ασφάλεια τους ειδικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν περαιτέρω και αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού καθώς μέχρι τώρα υποχρεωτική είναι η μάσκα σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μόνο εφόσον παρατηρείται συνωστισμός και φυσικά όπως αναφέρθηκε παραπάνω η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share