Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: «Μπλόκο» όλων των πτήσεων από τη Νότια Αφρική στην ΕΕ - Τι αναφέρει ο ΕΜΑ για τα εμβόλια

Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από 9 αφρικανικές χώρες

26 Νοεμβρίου 2021 19:39
Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: «Μπλόκο» όλων των πτήσεων από τη Νότια Αφρική στην ΕΕ - Τι αναφέρει ο ΕΜΑ για τα εμβόλια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική ήρθαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα νέα δεδομένα που έθεσε στο μέτωπο της πανδημίας η «μετάλλαξη της Μποτσουάνας».

Με ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία γνωστοποιεί ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη, συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Την ίδια ώρα, ότι είναι πρόωρο για να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και έγινε γνωστή ως «μετάλλαξη της Μποτσουάνας», ξεκαθάρισε την Παρασκευή (26/11) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΕΜΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.1.529 με τις 32 μεταλλάξεις, είναι δυνητικά πιο μεταδοτική, ενώ ενδέχεται να είναι ανθεκτική στην ανοσία και τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν περιορισμούς στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα παραλλαγή της COVID-19, υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα (26/11) στα κράτη-μέλη να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

«Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είχε επίσης συνομιλίες με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση της ΕΕ προβλέπει την άμεση προσαρμογή του εμβολίου σε νέες μεταλλάξεις, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι' αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», σημείωσε.

Καταλήγοντας, δεν δίστασε να υπενθυμίσει τη σημασία της τήρησης όλων των μέτρων κατά του κορονοϊού.
«Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ώρα για περισσότερους εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια», είπε.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από 9 αφρικανικές χώρες

Αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share