Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Πέραμα: Στο φως σοκαριστικές εικόνες από το αιματηρό επεισόδιο! Οι δραματικοί διάλογοι της ΔΙ.ΑΣ με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. (Video)

Ερωτήματα για τη δράση των αστυνομικών - Στο πειθαρχικό οι επτά

24 Οκτωβρίου 2021 08:41
Πέραμα: Στο φως σοκαριστικές εικόνες από το αιματηρό επεισόδιο! Οι δραματικοί διάλογοι της ΔΙ.ΑΣ με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ερωτήματα «γεννούν» οι αποφάσεις ορισμένων εκ των αστυνομικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάκουσαν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Κέντρο Επιχειρήσεων ζήτησε από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν την καταδίωξη του ύποπτου οχήματος με τους τρεις επιβαίνοντες, που αργότερα αποδείχθηκε κλεμμένο, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη για την ασφάλειά τους.

Η ομάδα από τον Πειραιά σταμάτησε την επιχείρηση, ωστόσο εκείνοι από τη Δυτική Αττική συνέχισαν την καταδίωξη που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του οχήματος και τον τραυματισμό του δεύτερου. Ο τρίτος το έσκασε από το σημείο πεζός και αναζητείται. Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους οι αστυνομικοί συνέχισαν την πορεία τους.

Να τονιστεί, πάντως, πως ο κ. Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, διέψευσε, μέσω ΕΡΤ, πως οι αστυνομικοί παράκουσαν την εντολή αλλά και τις πληροφορίες περί απόσυρσης μέρος της δύναμης. Ακόμα, εμφανίστηκε βέβαιος πως οι αστυνομικοί δεν παρακούνε τις εντολές που λαμβάνουν, εκτός και εάν δεν υπήρξε καλή επικοινωνία λόγω των συνθηκών.

Οι πληροφορίες που υπήρξαν το Σάββατο έκαναν λόγο για επτά τραυματισμένους αστυνομικούς που μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ωστόσο σε βίντεο-ντοκουμέντο από το σημείο που έφερε στο «φως» η κρατική τηλεόραση, ένας αστυνομικούς ακούγεται να ενημερώνει το Κέντρο ότι «δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος». Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν το σκηνικό για τους τραυματισμούς ξεκαθαρίστηκε ύστερα από τις πρώτες αυτές στιγμές.

Οι διάλογοι ανάμεσα στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και το κέντρο επιχειρήσεων

Λίγο μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά. Μάλιστα όταν το κέντρο ρωτάει εάν υπάρχουν τραυματίες ο αστυνομικός που ακούγεται να μιλάει στον ασύρματο τονίζει ότι κανένας συνάδελφός του δεν έχει τραυματιστεί.

Αναλυτικά οι διάλογοι

  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.
  • Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;
  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία

Οι επτά αυτοί αστυνομικοί συνελήφθησαν, στη συνέχεια της ημέρας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό (υπαστυνόμο), οι οποίοι υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο εισαγγελέας αναμένεται έτσι να διερευνήσει αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει των κανόνων.

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Για την υπόθεση παρενέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου και ταυτόχρονα την πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ.

Τόνισε, παράλληλα, πως η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share