Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σαρηγιάννης: «Υπάρχει 13% πιθανότητα να μολυνθεί ένας εμβολιασμένος»

Προειδοποιεί!

20 Οκτωβρίου 2021 20:04
Σαρηγιάννης: «Υπάρχει 13% πιθανότητα να μολυνθεί ένας εμβολιασμένος»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο Mega, για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά, και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5000 κρούσματα». Αυτό που είναι βασικό να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ για να σταματήσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σαρηγιάννης.

Σχετικά με τα τεστ στον πληθυσμό, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιασμός δήλωσε πως, «,μπορούμε να κάνουμε υποχρεωτικά τα τεστ για όλους, γιατί υπάρχει 13% πιθανότητα τα μολυνθεί ένας εμβολιασμένος».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Κορωνοϊός: Δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης

Την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη (18/8) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας πως «ανοσία της αγέλης δεν θα έχουμε ποτέ αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Αναφερόμενος στην Κρήτη και στην κατάσταση που επικρατεί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή mini lockdown στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη πως θα δούμε την αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβρη.

Σαρηγιάννης Κορωνοϊός

«Τα μέτρα βοηθούν αποδεδειγμένα στο να πέσουν τα κρούσματα. Ουσιαστικά είχαμε αποκλιμάκωση στη Μύκονο και αντίστοιχη αποκλιμάκωση υπήρχε και στη Ζάκυνθο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ εκτίμησε ότι στο τέλος του μήνα θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε πάνω από 4.500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, θεωρεί όπως υπογράμμισε πως στην Αττική δεν θα παρθούν περιοριστικά μέτρα.

Έκκληση Σαρηγιάννη για τους εμβολιασμούς: «Θα πρέπει να προχωρήσουν»

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη. Για να λειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι» τόνισε μιλώντας στο Mega.

«Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας εδώ και ένα χρόνο πολλές από τις ΜΕΘ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για covid, κάτι που έχει συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις και ασθένειες που τις χρειάζονται» υπογράμμισε.

Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη είναι πως οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

«Ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά» δήλωσε.

«Το καλύτερο σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της κατάστασης να έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμών θα έφτανε το 70%, η πραγματικότητα δείχνει πως ίσα που οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50%» ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε πως δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης.

Κορωνοϊός – Σοκάρει διευθυντής ΜΕΘ: «Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα»

«Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα με πέντε πιστοποιητικά θανάτου στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα» δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο Γ. Παπανικολάου, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει από τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα. «Ο κορωνοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης» επισήμανε.

Και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορωνοϊό, ούτε τους άλλους ασθενείς επειδή μερικοί δεν μπορούν να πειστούν να εμβολιαστούν».Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ζήτημα παιδείας ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά, «οι μελέτες λένε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και κατά 80% από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του. Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και είναι ζήτημα παιδείας και κρίσης αν δεν το χρησιμοποιήσουμε».

Η ηθική υποχρέωση είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υποχρεωτικότητα από δώδεκα ετών και πάνω, όλων των πολιτών, με την έννοια της προστασίας της ζωής, δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα όριο στη λογική. «Δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να υποβάλει τον εαυτό του σε βασανιστήριο και να υποβάλει και τους άλλους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους».

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, «στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού δεν πρέπει να συζητάμε ακόμη για τον εμβολιασμό».

Όσον αφορά στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ο κ. Καπραβέλος είπε ότι «δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να βάλουμε υποχρεωτικότητα στα παιδιά με την έννοια των μεγάλων. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά συμβάλουν και αυτά με τη συμπεριφορά τους στον έλεγχο της πανδημίας». Και όπως τόνισε ο ίδιος, αλλά και όλοι οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ιδίως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι όλοι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι δεν ακολουθήσουν αυτή την ηθική υποχρέωση, που είναι ο εμβολιασμός, να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share