Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Νέα δήλωση "βόμβα" από τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη - "Πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου"

Τι είπε για τις φωτιές και τις κλιματικές αλλαγές

5 Αυγούστου 2021 09:59
Νέα δήλωση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την άποψή του ότι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβριου θα έχουμε 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει χαμηλώσει. «Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο, αλλά όχι το μοναδικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κτλ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα πράγματα για τον Σεπτέμβριο είναι δύσκολα, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων. Εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ξεπεράσουν το 60% των πλήρως εμβολιασμένων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επιβράδυνση της αύξησης. Παράλληλα δείτε και τις αλλαγές στο χάρτη το 15 Αύγουστο.

Για τις φωτιές

Με αφορμή τις φωτιές που ξέσπασαν σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και η χρήση μάσκας είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Ο καθηγητής συνιστά να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορωνοϊό, και ανέφερε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε πως να τις μειώσουμε και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως προς τη χρήση καυσίμων και την απόρριψη των αποβλήτων.

«Η αλλαγή του μεσογειακού κλίματος θα αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Θα υπάρξουν τροπικές νύχτες, δηλαδή πολύ μικρή διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας. Θα επιμηκυνθεί η περίοδος ξηρασίας και θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση. Ένα βασικό ζήτημα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

Σε θέματα της πυροπροστασίας η Ελλάδα είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες. Θα πρέπει να υπάρχουν ζώνες προστασίες, προσωπικό και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή να μπορούν να κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές αμέσως», είπε.

«Θα ήθελα να προσφέρω στις πληγείσες περιοχές»

Βαθιά συγκινημένος για την φωτιά στη Βόρεια Εύβοια ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι πέρασε πολλά χρόνια σε εκείνα τα μέρη και η μητέρα του βρίσκεται στην Αιδηψό.

«Η Αιδηψός είναι ασφαλής και πιστεύω πως δεν φτάσουμε στο σημείο να κινδυνέψει. Είναι δύσκολες στιγμές για όλους μας. Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν εκεί για να βοηθήσω» είπε.

Self test: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Έρχονται "τσουχτερά" πρόστιμα

Self test: Πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο για τη διενέργεια self test από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), υπάρχει σχετική πρόβλεψη για πρόστιμο 300 ευρώ στους εργαζόμενους που είτε δεν έχουν δηλώσει το self test στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους, αν και το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες. Και όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, είναι κάτι που ισχύει από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ως και τις 29 Αυγούστου. Παράλληλα δείτε και ποιοι είναι οι δικαιούχοι των self tests για τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test) ή έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Self test: Έρχονται

Στο επίμαχο σημείο της ΚΥΑ επισημαίνεται:

«Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

  • α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,
  • β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
  • γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
  • δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας, συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. α) ή της περ. β) της παρ. 1 και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση των τεσσάρων self test από τα φαρμακεία όλης της χώρας έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 29/7/2021 και είναι ως την Τρίτη 10/8/2021 και προβλέπεται για τον μήνα Αύγουστο. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Υγείας δικαιούχοι είναι:

Όλα τα άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο ελέγχους (τεστ) κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Ο πρώτος έλεγχος είναι αυτοδιαγνωστικός (self-test), διατίθεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Ο δεύτερος έλεγχος (τεστ) είναι ταχύς αντιγονικός (rapid test), πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους

Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ, θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δεν έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ.

Self test: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share