Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές στο χάρτη το 15 Αύγουστο - Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους

5 Αυγούστου 2021 08:08
Κορωνοϊός: Οι αλλαγές στο χάρτη το 15 Αύγουστο - Τα δύο επικρατέστερα σενάρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Σταθεροποίηση και οριακή υποχώρηση του τέταρτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία στους ειδικούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την περαιτέρω πορεία του κύματος γνωρίζοντας πως πρέπει να περάσουν με ασφάλεια τον κάβο του Δεκαπενταύγουστου.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί η κινητικότητα των πολιτών λόγω της θρησκευτικής γιορτής που ταυτίζεται χρονικά με την καρδιά του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού και την ολοκλήρωση των διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κυκλοφορία του κορωνοϊού από και προς τα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα δείτε και τι ισχύει με την τρίτη δόση του εμβολίου - Ποιοι θα πρέπει να την κάνουν.

Ακόμη κι αν δεν αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων, που είναι το «καλό» σενάριο, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει η αναλογία τους σε τουριστικές και μη περιοχές, με το λεκανοπέδιο να παραμένει στο επίκεντρο δεχόμενο μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τα κρούσματα πλέον κινούνται πέριξ των 3.000 ημερησίως, ενώ καταγράφεται αμυδρή υποχώρησή τους την εβδομάδα που διανύουμε σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης.

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές στο χάρτη το 15 Αύγουστο

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να «σπάσει» ως αναμενόταν το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορωνοϊού, φτάνοντας τους 13.013 με τους τελευταίους 16 νεκρούς να αφορούν τη χθεσινή καταμέτρηση.

Στα νοσοκομεία καταγράφηκαν χθες 203 εισαγωγές ασθενών, σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, προοικονομώντας την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το τείχος ανοσίας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι 5.262.223. Ο ρυθμός εμβολιασμών έχει μειωθεί αισθητά όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι ενδεικτικό ότι χθες έγιναν 42.099 εμβολιασμοί, εκ των οποίων μόλις οι 13.801 ήταν εμβολιασμοί για την 1η δόση.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ανέρχονται στους 1.556. Οι 1.120 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και οι 436 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους 192 να είναι διασωληνωμένοι. Για να γίνει αντιληπτή η πίεση που ήδη δέχεται το σύστημα υγείας, αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 32%, από 144 στους 192.

Κορωνοϊός: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το Δεκαπενταύγουστο

Προσεχώς lockdown: «Έρχεται με οπλοπολυβόλο η μετάλλαξη Δέλτα κι εμείς πάμε με νεροπίστολα διακοπές»

Το «καμπανάκι» για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έκρουσε το πρωί της Τετάρτης (04/08) ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, δείχνοντας παράλληλα ως λύση το lockdown. «Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοϊό», τόνισε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας τον φόβο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

«Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε ενδεικτικά. «Το Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με τη χαλάρωση των μέτρων την περίοδο του καλοκαιριού.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ»

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε ο ίδιος και υπογράμμισε πως το κύμα Δ δεν αστειεύεται, ενώ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown. «Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι τη χαλάρωση-ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι, έτσι όπως είναι η κατάσταση, πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι.

Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε χαρακτηριστικά.

Προσεχώς lockdown

«Στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο»

Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα είπε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι ο ίδιος εκτιμά πως τον 15 Αύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες θα γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων.

«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3.500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο, ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας.

Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές, ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος.

«Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι», είπε.

Τι είπε για τις πυρκαγιές

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, τόνισε πως όλα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα και ιοί που ήταν σε μερικές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας γιατί έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί να κάνουμε μεγάλες καταστροφές, οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο μακροχρόνια. Ο κ. Παυλάκης έκανε επίσης αναφορά σε έναν καινούριο όρο που περιβαλλοντολόγοι το ξέρουν το «WHI» (Wildland Urban Interface) που χρησιμοποιείται στην Αμερική και είναι το σύνορο οικισμών και φύσης.

«Αυτό βλέπουμε τώρα στη Βαρυμπόμπη. Είναι μια καταστροφή. Η πόλη μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο δάσος με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά να προκαλεί και τεράστια οικονομική καταστροφή ενώ αν ήταν μια πυρκαγιά σε ένα έρημο βουνό θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα». Σημείωσε ότι θα δούμε και πολλές διαταραχές στον ιστό της πόλης. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share